HIGHFIVE I3 EU-hanke - SEAMK Projektit

HIGHFIVE I3 EU-hanke

Hanketiedot

Hankkeen virallinen nimi:
HIGHFIVE – enHancing dIgital and Green growtH in the Food processing industry via Interregional innoVation invEstments (GA 101083989)

Hankeaika:
1.12.2022-30.11.2025

Rahoitus:
Euroopan innovaationeuvoston ja pk-yritysasioiden toimeenpanovirasto (EISMEA) 70 %

Hankkeen budjetti:
11 600 000 €

SeAMK-osuus: 311 000 €

 

Hankkeen kuvaus ja tavoitteet

HIGHFIVE – hankkeen tarkoituksena on vastata elintarvikesektorin yritysten konkreettisiin haasteisiin nykyisissä maailmalaajuisissa arvoketjuissa ja tukea niitä kehittämään innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja, jotka johtavat kestävämpään, joustavampaan ja kannattavampaan maatalouden ja elintarviketeollisuuden toimintaan Euroopassa. Näin pyritään vahvistamaan pellolta pöytään strategiaa. Hankkeen lähtökohtana on S3-kumppanuuden SS4AF strategia ja sen strategia kartta, johon kaikki HIGHFIVE-hankkeen klusterikumppanit kuuluvat.

Konkreettisesti HIGHFIVE tavoittelee seuraavia asioita:

  • Kolmen teollisuuden ohjaaman toteutushankkeen toteuttaminen, jotka toimivat demotapauksina tarjoten informaatiota ja oppeja klusterikumppaneille sekä muille pk-yrityksille.
  • Voucher-järjestelmän käyttöön otto, joka mahdollistaa pk-yritysten innovaatiohankkeiden rahoituksen Euroopassa.
  • Yksilöllisen ja yhteisen tuen tarjoaminen pk-yrityksille elintarviketeollisuuden haasteisiin ja innovatiivisten digitaalisten teknologioiden käyttöön ottoon.
  • Projekti toimintojen kautta saatujen tuloksien ja oppien jalostaminen, sekä niiden hyödyntäminen SS4AF-verkostossa ja muissa eurooppalaisissa sidosryhmissä

Toimenpiteet

  • WP1 – Projektinjohto ja koordinointi
  • WP2 – Investointiprojektien toimeenpano
  • WP3 – Pk-yritysten toteutus- ja innovaatioprojektit
  • WP4 – Tukitoimenpiteet
  • WP5 – Viestintä ja markkinointi
  • WP6 – Arvonlisäys ja pitkäaikainen vaikuttavuus

Kohderyhmät

  • Elintarviketeollisuuden pk-yritykset
  • Digitaalisten ratkaisuiden ja teknologiatoimittajien pk-yritykset

TOXDETECT: konenäön integrointi pakastevihannestuotantoon myrkyllisten kasvien tunnistamiseksi

BUPAIC: Voin tuotannon automatisointi tuotantolinjan ohjauksella

CREAMSENSE: Herakerman jalostusarvon parantaminen kehittyneen sensoriteknologian avulla

HonAI: Hunajan prosessoinnin ennakoiva vakauttaminen ja optimointi tekoälyn avulla.

RAPID-ANF: Nopea ANF-sensorijärjestelmä proteiinipuhdistuksen ennakoivaan hallintaan

OEDFS: Sienten ravintolisien uutto- ja kuivausparametrien optimointi

VCG4TT: Arvoketjujen digitalisointi panimoteollisuudessa kohti kaksoissiirtymää

WINE-PRO: Digitaalinen kaksonen viinintuotannon fermentointiprosessin optimointiin

FRIDGE23: Highfive-ratkaisun käyttöönotto älykkäässä jääkaappiteknologiassa ja tuoreiden elintarvikkeiden toimituksessa

EggAI: Tekoälyyn pohjautuva ratkaisu elintarviketeollisuuden pk-yritysten ruokahävikin vähentämiseen

Smartz4Can: Pk-yritysten digitalisaatio kala- ja äyriäissäilyketeollisuudessa 

WiTWINtake: Viinintuotannon digitaalinen kaksonen kamerapohjaisella rypäleiden vastaanoton valvonnalla

FruiTrace: Digitaalinen alusta hedelmäjuomien jäljitettävyyden ja laadun parantamiseen

Tech4RedWines: Sensoripohjainen fermentointijärjestelmä alueellisille punaviineille

E=MS²: Monitasoinen energianhallintaohjelma hyperälykkääseen reititykseen

Mayo-Q: IoT-ratkaisu majoneesin laadun reaaliaikaiseen seurantaan- ja arviointiin

Ojala, Markus
Projektipäällikkö
Alarinta, Jarmo
Lehtori, koulutuspäällikkö