KasvisPro - Kauhakaupalla kasviksia - SeAMK Projektit

KasvisPro - Kauhakaupalla kasviksia

Ruokapalveluiden ammattilainen, tarvitsetko tuoretta tietoa ja käytännönläheistä tukea kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen? Ota käyttöön monipuolinen KasvisPro-aineisto: kattava työkirja, lyhyille videoille kootut tietopaketit ja ruokapalveluiden hyviksi havaitsemat käytännöt, monipuolinen reseptiikka sekä pohdintatehtävät ja lomakkeet kehittämisen tueksi!

Julkiset ruokapalvelut ovat suunnannäyttäjiä vastuullisuudessa ja tekevät käytännön toimia paremman huomisen puolesta. Kasvipainotteisen ruoan tarjoaminen vähentää ruokapalveluiden ilmasto- ja ympäristötaakkaa. Lisäämällä ruokalistalle kasvisruokaa noudatetaan myös ravitsemussuosituksia ja mahdollistetaan asiakkaiden terveyttä tukevia valintoja. Ruokapalveluissa voidaan lisätä kasvisruokien houkuttelevuutta ja saatavuutta tarjoamalla kasvisruokaa päivittäin. Maukas, monipuolinen, herkullisen värinen ja nälkää pitävä  kasvisruoka kannustaa kokeilemaan sitä kotonakin.

Kasvisruoka ja kasviproteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutusaineisto tarjoaa ajankohtaista tietoa innostavien videoiden ja pohdintatehtävien muodossa. Löydät monipuolisesta aineistosta myös käytännön ruuanvalmistuksen työpajoissa käytetyn sekä osallistujien jakamat parhaat, ammattikeittiökäyttöön vakioidut kasvisruoka- ja hybridireseptit. Kasvisruokatarjonnan kehittämisessä ja kasvipainotteisen ruokailun edistämisessä auttavat myös KasvisPro-työkalupakin lomakkeet nykytilan arviointiin ja toiminnan kehittämiseen askel askeleelta.

Hyödynnä työn ja koulutuksen tukena myös Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirja ruokapalveluille. Työkirja on rakentunut KasvisPro-koulutushankkeessa toteutettujen käytännön koulutusten ja verkkotyöpajojen materiaalien sekä koulutukseen osallistuneiden ruokapalvelutoimijoiden esittämien hyvien käytänteiden pohjalta. Työkirjasta löytyy kasvisruokatietoutta sekä käytännön ohjeita ja vinkkilistoja kasvipainotteisen ruokailun edistämiseen julkisissa ruokapalveluissa.

KasvisPro-koulutus – teoriaa, työpajoja ja tukea muutokseen

Osa 1. Kasvisruokatietoa ammattikeittiöille

Teoriaosa koostuu videoista, jotka jakautuvat kolmeen teemaan: Kasvisruokailun Abc, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja Kiinnostava kasvisruoka. Videoihin liittyvät tehtävät aktivoivat pohtimaan ja testaavat opittua. Teoriaosa sisältää myös videoita, joilla ruokapalvelun ammattilaiset jakavat omia arjen kokemuksiaan maukkaan kasvisruoan valmistamisesta sekä kasvisruokailun edistämisestä.

Videot ja tehtävät on julkaistu KasvisPron pääverkkosivulla. Asiantuntijaluennot ovat n. 15 min pitkiä. Ruokapalveluiden haastatteluvideot ovat kestoltaan 3-9 min. KasvisPro-videoiden kokonaiskesto on n. 3 h 15 min. Siirry KasvisPro-koulutuksen videoihin ja tehtäviin tästä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Osa 2. Kauhakaupalla kasvisruokaa – lähes 80 reseptiä ammattikeittiöiden käyttöön

Käytännön koulutus toteutettiin syyskuussa 2023 – huhtikuussa 2024 eri puolilla Suomea järjestetyissä kasvisruokatyöpajoissa. Työpajoissa ammattilaiset valmistivat yhdessä kasvisruokaa, keskustelivat, sparrasivat ja jakoivat kokemuksiaan kasvisruoasta ja erilaisten kasviproteiinien käyttämisestä. Työpajoissa käytetty reseptiikka on julkaistu KasvisPron pääverkkosivulla ja se soveltuu suuriinkin valmistusmääriin. Sivulle on koottu myös koulutukseen osallistuneiden ammattilaisten jakamat, parhaat kasvisruokareseptit.  Siirry KasvisPro-koulutuksen ruokaohjeisiin tästä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Kasvisruoan ja kasviproteiinien käytännön työkalupakki

Käytännön koulutusten jälkeen osaamista syvennettiin tammi-huhtikuussa 2024 järjestetyissä verkkotyöpajoissa. Työpajoissa kuultiin tietoa, keskusteltiin ja jaettiin kokemuksia teemoista, jotka puhututtivat jo käytännön koulutuksissa ja joihin toivottiin vielä lisää tukea ja osaamista.

Tutustu verkkotyöpajojen antiin Ammattikeittiöosaajien Marjut Huhtalan kirjoittamista artikkeleista ja ota käyttöön niissä jaetut vinkit! (linkit alla, avautuvat uuteen välilehteen).

  1. Kohti kasvisvoittoista ruokalistaa
  2. Kerro kasvisruoasta!
  3. Asiakasyhteistyö kasvattaa luottamusta
  4. Unohtuivatko kasvisruokakeskustelusta kasvikset?

KasvisPron-koulutuksen tiedot ja hyödyllisiksi havaitut toimintatavat on koottu Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja -työkirjaan.

Kokonaisuudesta rakentuu KasvisPro-työkalupakki, jonka aineisto on maksutonta ja kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Videoiden, tehtävien, työkirjan ja reseptiikan lisäksi pakista löytyvät ruokapalvelujen käyttöön suunnitellut KasvisPron kehittämislomakkeet kasvisruokatarjonnan ja kasvisruokailun edistämisen nykytilan arvioimiseen sekä vaiheittain etenevään kehittämiseen.

 

 

KasvisPro-hanke

Kasvisruoka ja -proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutus -hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa.

KasvisProssa

  • lisätään osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista julkisissa ruokapalveluissa
  • lisätään tietoa kasviproteiinien ja kasvipainotteisemman ruokavalion vaikutuksista ympäristön sekä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta
  • lisätään kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa
  • parannetaan kasvisruokien ruokaohjeiden saatavuutta jakamalla hankkeessa toimiviksi testatut ruokaohjeet vapaaseen käyttöön.

Kohderyhmänä on julkisia ruokapalveluita tuottavien ammattikeittiöiden henkilöstö, joka vastaa ruokatuotannon ja ruokalistojen suunnittelusta ja/tai tuotekehityksestä.

KasvisPron tuloksena osaaminen kasvisruokien ja kasvisproteiinien käyttämiseen on lisääntynyt ruokapalveluissa, ja muutoksen tueksi tarvittavaa ohjeistusta on paremmin saatavilla. Pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa ruokapalveluiden tuotantoon sopivan, testatun, kasviproteiinien käyttöä edistävän reseptiikan saatavuutta sekä tukea julkisten ruokapalveluiden yhdessä tekemisen kulttuuria, esimerkiksi ruokaohjeiden jakamisen kautta.

Hankkeen toimenpidekokonaisuudet

  • Teoriakoulutuksen suunnittelu ja toteutus
  • Käytännön koulutuspäivien suunnittelu ja toteutus
  • Tulosten jalkauttaminen ja levittäminen
  • Hankkeen hallinnointi ja raportointi

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK toteuttaa KasvisPro-hanketta (1.1.2023–31.8.2024) yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun – Xamkin (hallinnoija), Jamk Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Savon koulutuskuntayhtymän sekä Ammattikeittiöosaajat ry:n (Amko) kanssa. Hanke saa Ruokaviraston myöntämää rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta.

Hankejuliste esittelee KasvisPro-hankkeen lyhyesti (linkki julisteeseen tässä, avautuu uuteen välilehteen).

Lisätietoa

Rantakari, Niina

Projektipäällikkö

sähköposti

Niina.Rantakari(a)seamk.fi

puhelin

+358408302095

Ylinen, Eliisa

Lehtori

sähköposti

Eliisa.Ylinen(a)seamk.fi

puhelin

+358406807245