KasvisPro - Kauhakaupalla kasviksia - SeAMK Projektit

KasvisPro - Kauhakaupalla kasviksia

Ruokapalveluiden ammattilainen, kaipaatko tuoreinta tietoa kasvisruoasta ja kasvipainotteisen ruokailun edistämisestä? Tule mukaan KasvisPro-koulutukseen tekemään ja oppimaan yhdessä asiantuntijoiden ja kollegojen kanssa.

Julkiset ruokapalvelut ovat suunnannäyttäjiä vastuullisuudessa ja tekevät käytännön toimia paremman huomisen puolesta. Kasvipainotteisen ruoan tarjoaminen vähentää ruokapalveluiden ilmasto- ja ympäristötaakkaa. Lisäämällä ruokalistalle kasvisruokaa noudatetaan myös ravitsemussuosituksia ja mahdollistetaan asiakkaiden terveyttä tukevia valintoja. Ruokapalveluissa voidaan lisätä kasvisruokien houkuttelevuutta ja saatavuutta tarjoamalla kasvisruokaa päivittäin. Maukas, monipuolinen, herkullisen värinen ja nälkää pitävä  kasvisruoka kannustaa kokeilemaan sitä kotonakin.

Kasvisruoka ja kasviproteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutuksessa tarjotaan ajantasaista teoriatietämystä innostavien videoiden ja pohdintatehtävien muodossa. Käytännön ruuanvalmistuksen työpajoissa kääritään hihat ja kokataan maistuvaa kasvisruokaa ammattikeittiökäyttöön vakioidun reseptiikan mukaisesti.

KasvisPro-koulutus – teoriaa, työpajoja ja tukea muutokseen

Kasvisruokatietoa ammattikeittiöille

Teoriaosa koostuu videoista, jotka jakautuvat kolmeen teemaan: Kasvisruokailun Abc, Kestävää kasvisruokaa maukkaasti ja Kiinnostava kasvisruoka. Videoihin liittyvät tehtävät aktivoivat pohtimaan ja testaavat opittua. Teoriaosa sisältää myös videoita, joilla ruokapalvelun ammattilaiset jakavat omia arjen kokemuksiaan maukkaan kasvisruoan valmistamisesta sekä kasvisruokailun edistämisestä.

Kauhakaupalla kasvisruokaa

Käytännön koulutus tapahtuu kasvisruokatyöpajoissa, joissa ammattilaiset valmistavat yhdessä kasvisruokaa, keskustelevat, sparraavat ja jakavat kokemuksiaan kasvisruoasta ja kasviproteiinien käytöstä. Työpajoissa käytettävä reseptiikka sopii suuriinkin valmistusmääriin.

Käytännön koulutuksia järjestetään 17 kpl eri puolilla Suomea syys–marraskuussa 2023.
Koulutukset ovat maksuttomia, kesto: 6 tuntia.
Koulutuspaikkakunnat: Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kotka, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa (2 kpl)

Ajankohtaista! Alkusyksyn yhdeksän antoisaa koulutuspäivää ovat jo takana, ja edessä on vielä kahdeksan vilkkaan keskustelun ja yhteisen ruoanvalmistuksen täyteistä KasvisPro-koulutuspäivää.

Marraskuussa koulutuksia järjestetään muun muassa:

  • Turussa Turun ammatti-instituutin Lemminkäisenkadun koulutalolla to 2.11. klo 12–18
  • Helsingissä Stadin ammatti- ja aikuisopiston Prinsessantien toimipaikassa to 16.11. klo 12–18 (kaksikielinen: suomi+ruotsi)

Muut paikkakuntakohtaiset koulutusajankohdat löytyvät koulutustiedotteesta (linkki tiedotteeseen, ks. sivu 2, tiedosto avautuu uuteen välilehteen).

ILMOITTAUTUMINEN KÄYTÄNNÖN KOULUTUKSIIN ON AUKI!
Valitse sopiva koulutuspaikkakunta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään kaksi viikkoa ennen koulutuksen ajankohtaa (klikkaa tästä ilmoittautumaan).

Kurkkaa videolta, mitä käytännön koulutuksissa on luvassa!

Kasvisruoan ja kasviproteiinien käytännön työkalupakki

Käytännön koulutuksen jälkeen osaamista syvennetään talvella 2024 järjestettävissä verkkotyöpajoissa, joissa jalkautetaan kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöä sekä tuetaan muutosta ruokapalveluiden arjessa. Työpajoissa panostetaan kokemuksien jakamiseen, yhdessä tekemiseen ja vertaistukeen.

KasvisPro-koulutuksen osallistujien kokemukset ja tietotarpeet kootaan käytännön työkalupakkiin, joka sisältää esimerkkejä, vinkkejä ja kokemuksia hyvistä käytänteistä sekä reseptiikkaa ja hyväksi havaittuja ohjeistuksia. Käytännön työkalupakki tulee kaikkien saataville KasvisPro-koulutuksen pääverkkosivulle.

KasvisPro-hanke

Kasvisruoka ja -proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro-koulutus -hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista ruokapalveluissa.

KasvisProssa

  • lisätään osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käyttömahdollisuuksista julkisissa ruokapalveluissa
  • lisätään tietoa kasviproteiinien ja kasvipainotteisemman ruokavalion vaikutuksista ympäristön sekä ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta
  • lisätään kasvisruokien ja kasviproteiinien kiinnostavuutta ruokapalveluhenkilöstön ja asiakkaiden parissa
  • parannetaan kasvisruokien ruokaohjeiden saatavuutta jakamalla hankkeessa toimiviksi testatut ruokaohjeet vapaaseen käyttöön.

Kohderyhmänä on julkisia ruokapalveluita tuottavien ammattikeittiöiden henkilöstö, joka vastaa ruokatuotannon ja ruokalistojen suunnittelusta ja/tai tuotekehityksestä.

KasvisPron tuloksena osaaminen kasvisruokien ja kasvisproteiinien käyttämiseen on lisääntynyt ruokapalveluissa, ja muutoksen tueksi tarvittavaa ohjeistusta on paremmin saatavilla. Pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa ruokapalveluiden tuotantoon sopivan, testatun, kasviproteiinien käyttöä edistävän reseptiikan saatavuutta sekä tukea julkisten ruokapalveluiden yhdessä tekemisen kulttuuria, esimerkiksi ruokaohjeiden jakamisen kautta.

Hankkeen toimenpidekokonaisuudet

  • Teoriakoulutuksen suunnittelu ja toteutus
  • Käytännön koulutuspäivien suunnittelu ja toteutus
  • Tulosten jalkauttaminen ja levittäminen
  • Hankkeen hallinnointi ja raportointi

 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK toteuttaa KasvisPro-hanketta (1.1.2023–31.8.2024) yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun – Xamkin (hallinnoija), Jamk Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Savon koulutuskuntayhtymän sekä Ammattikeittiöosaajat ry:n (Amko) kanssa. Hanke saa Ruokaviraston myöntämää rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta.

Lisätietoa

SeAMKin tekstilogo.

Niina Rantakari

Projektipäällikkö

sähköposti

Niina.Rantakari(a)seamk.fi

puhelin

+358408302095

SeAMKin tekstilogo.

Eliisa Ylinen

Lehtori

sähköposti

Eliisa.Ylinen(a)seamk.fi

puhelin

+358406807245