Mobiili VR/AR tuotesuunnittelussa - SeAMK Projektit

Mobiili VR/AR tuotesuunnittelussa

Miten pk-yritys voi hyödyntää VR/AR -teknologiaa tuotesuunnittelussa?

Tälle sivulle on kerätty erilaisia sovelluskohteita joissa virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää suunnitteluprosessin tukena.

1. Virtuaaliset prototyypit ja suunnittelukatselmukset

Virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää suunnittelun eri vaiheissa kuten tuotekatselmuksissa. Fyysistä prototyyppiä ei enää tarvitse valmistaa vaan 3D-mallinnettua prototyyppiä voidaan tarkatella todellisessa koossa VR-lasien avulla. Virtuaalitodellisuuden avulla suunittelutiimin ulkopuoliset henkilöt voivat tuoda omiin kokemuksiin perustuvia näkökulmiaan suunittelutiimin avuksi. Huoltotyöhön osallistuvaa henkilöä voidaan pyytää tarkastamaan suunittelussa olevan kohteen huolettavuutta jo suunnittelun alkuvaiheessa, jolloin mahdolliset epäkohdat voidaan havaita jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja niihin on helpompi reagoida.

Suunnittelusovelluksia, jotka sisältävät tuen VR-laseille:

  • ABB RobotStudio (ABB:n teollisuusrobottien etäohjelmointi)
  • Siemens NX 12.02 -> (CAD-suunnittelusovellus)
  • Solidworks (ominaisuus toteutettu eDrawings pro versioon)
  • Visual Components (tuotannon- ja robotiikan simulointi)

2. Kokoonpantavuuden sekä huollettavuuden todentaminen

Suunnittelun aikana on mietittävä koko laitteen elinkaarta valmistuksesta huoltoon asti. Virtuaalitodellisuus tarjoaa mahdollisuuden testata tuotteiden kokoonpantavuutta simuloidussa ympäristössä ennen kuin tuote siirtyy valmistukseen. Luomalla todellisia käyttötapauksia ja testaamalla niitä virtuaalisesti VR-lasien avulla voidaan havaita mahdollisia puutteita ja ongelmia itse työvaiheissa tai tuotteessa. Virtuaalimallin avulla myös kokoonpanossa tai huolloissa tarvittavaa koulutusmateriaalia voidaan kehittää suunnittelun aikana.