Mikä on Metaverse? - SeAMK Projektit

Mikä on Metaverse?

Blogi:
ViBiOL - XR Event Business

Metaverse eli metaversumi on verkossa sijaitseva virtuaalimaailma, jossa käyttäjät voivat tutkia sitä, olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja luoda omia ainutlaatuisia kokemuksiaan. Metaverse on paikka, jossa ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa tavoilla, jotka eivät ole koskaan ennen olleet mahdollisia.

Neal Stephenson toi idean metaversestä esille ensimmäisen kerran vuonna 1992 ilmestyneessä romaanissaan Snow Crash. Tässä kirjassa Stephenson kuvasi 3D-maailmaa, jota kansoittavat avatarit, eli käyttäjän valitsema, häntä edustava visuaalinen hahmo. Sittemmin metaversen käsite on kasvanut räjähdysmäisesti, kun teknologia on kehittynyt ja mahdollistanut entistä syvällisempiä virtuaalikokemuksia.

Metaverse koostuu useista toisiinsa kytketyistä digitaalisista eli virtuaalisista maailmoista. Näitä metaverseja ylläpidetään eri puolilla maailmaa sijaitsevilla palvelimilla, ja käyttäjät voivat tutustua niihin tietokoneidensa tai mobiililaitteidensa avulla. Jokaisessa metaversessa on omat sääntönsä, toimintalogiikkansa ja ominaisuutensa, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen verrattuna muihin metaverseihin. Hyvä esimerkkejä metaverseistä ovat muun muassa Second Life, Entropia Universe ja There Incorporated.

 

Näiden virtuaalimaailmojen tutkimisen lisäksi käyttäjät voivat myös luoda omia avatareitaan, joita he käyttävät vuorovaikutuksessa muiden kanssa metaversioympäristössä. Avatareille voidaan pukea vaatteita ja asusteita, lisätä kampauksia, kasvonpiirteitä ja jopa vartalotyyppejä, jolloin käyttäjät voivat ilmaista itseään entistä selkeämmin tässä virtuaalisessa tilassa.

Metaverset tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia tutkimiseen ja luovuuteen – oman talon tai kaupungin rakentamisesta osallistumiseen vuorovaikutteisiin peleihin tai sosiaaliseen toimintaan, kuten kerhoihin tai tapahtumiin – ja kaikki tämä ilman, että tarvitsee koskaan nousta pois tietokoneen tuolilta! Kun teknologia kehittyy jatkuvasti, myös kykymme tutkia näitä digitaalisia maailmoja kehittyvät; ei kestä kauan, ennen kuin näemme kokonaisia yhteiskuntia elävän näissä verkkoympäristöissä!

 

 

Huomasitko tekstissä mitään outoa?

Tämän tekstin on kirjoittanut Dashboan tekoäly ja elävä ihminen on tehnyt siihen pieniä korjauksia osaan kielellisesti ontuviin lauseisiin. Tekoäly kääntää tekstin englannin kielestä, tämän voi ehkä tekstin ja lauseiden rakenteesta edelleen huomata.

 

Jenniina Palmu
040 7798809
jenniina.palmu@intoseinajoki.fi

Asiantuntija, VIBIOL – Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa Etelä-Pohjanmaalle -hanke.

 

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan Unionin COVID-19-pandemian  johdosta toteuttamia toimia.

ViBIOL logo footer