“Heppahanke” varsanäyttelyssä 6.5.2023 - SeAMK Projektit

"Heppahanke" varsanäyttelyssä 6.5.2023

Tiedonhankintaa ja uusia tuttavuuksia

Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet Green Caren ja hyvinvoinnin kautta -hanke tutustuu Seinäjoen raviradalla järjestettävään varsanäyttelyyn. Tapahtuma on maksuton katselijoille ja asiasta kiinnostuneille. Osallistumismaksu on 40 € / varsa. Näyttely järjestetään 6.5.2023. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautunut 26 kpl 1–2-vuotiasta varsaa, joista suurin osa on kotimaisia suomenhevosia (22 kpl). Lauantaiaamuna klo 10 alkavaan näyttelyyn on lämminverivarsoja tulossa arvosteltavaksi ainoastaan neljä kpl.

Varsanäyttelyt ovat mainio tilaisuus ”opettaa” varsaa uusiin tilanteisiin ja outojen ihmisten tapaamiseen. Samalla karttuu kokemusta kuljettamisesta, mitä on syytä harjoitella jo nuorena. Hevosen hyvinvoinnin kannalta sen totuttaminen kuljettamiseen on hyvä aloittaa pienin askelin, jolloin se ei stressaa matkustamista vanhempanakaan.

Näyttelyyn osallistuvilta hevosilta ei edellytetä ravi- tai ratsastuskilpailujen mukaisia rokotuksia, mutta voimassa olevia rokotuksia suositellaan vahvasti (Hippos.fi). Rokotuksia ei tarkasteta näyttelypaikalla. Näyttelyiden kaltaisissa hevosten kokoontumisissa on olemassa aina tartuntatautiriski. Suojaamalla oma hevonen rokotuksilla suojataan myös muita osallistujia. Huomioitavaa on, että näyttelypaikalle saa tulla ainoastaan terveen hevosen kanssa.

Näyttelypaikalle saavuttaessa ilmoittaudutaan aluksi kansliassa, jonka jälkeen varsan ID-varmennetaan siihen tarkoitetulla sirun lukijalla (Hippos.fi). (Kaikki varsat pitää olla tunnistettuja ja sirutettuja ensimmäisen ikävuotensa loppuun mennessä.) Samassa tilanteessa mitataan säkä- ja lautaskorkeus erityisesti hevosen mittaamiseen tarkoitetulla välineellä. Lopuksi varsan purenta tarkastetaan purentavirheiden varalta ja kavioiden laatu pisteytetään.

Rakennearvostelu tapahtuu numero järjestyksessä. Lautakunta katsoo varsan rakennetta sivuprofiilista (varsa esitetään harjaton puoli lautakuntaa kohti) sekä tarvittaessa jalka-asentoja edestä/takaa (Hippos.fi). Liikkeet arvostellaan käynnissä ja ravissa kolmion muotoisella alalla. Tuomarit antavat varsalle pisteitä laatutyypistä, rungosta, jaloista, kavioista, käynti-, ja juoksuliikkeistä 4–10 ja puolikkaita pisteitä voidaan käyttää. Varsat palkitaan yhteispistemäärän mukaan.

Nianen seisoo pitäen hevosesta turvan kohdalla molemmalla kädellä kiinni hiekkakentällä.
Palon Pramia lautakunnan arvosteltavana kasvattajansa Sarita Ventelän kera.
Hevonen kiinni ketjuilla riimustaan kummaltakin puolelta ketjuilla katoksessa, omistajan pitäessä kiinni riimun narusta mittaajan tehdessä työtään katoksella.
Teeäs Rasputin seisoo rauhallisesti mittauksessa omistajan pitäessä riimun narusta kiinni.

Näyttelyn parhaat luettelona ikäluokittain ja muut palkitut.