VeRa- Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen
HANKKEESTA
-
TAVOITE
Lisätään ruokapalvelualan vetovoimaa ja kehittään sen työnantajamielikuvaa positiivisemmaksi, kehitetään opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia, parannetaan ruokapalvelualan koulutuksen ja yritysten välisistä yhteistyötä sekä parannetaan alan koulutuksen työelämälähtöisyyttä. Samalla parannetaan koulutetun työvoiman saatavuutta ja yritysten rekrytointitarpeiden osuvuutta Etelä-Pohjanmaalla. Oppimisen työmuotoina käytetään mm. ruoka- ja yrittäjyysstudiota ja yhteisoppimisen työpajoja.
Hankkeessa kehitetään ruokapalvelualan työnantajamielikuvaa sekä lisätään alan ammattien ja työtehtävien tunnettuutta ja houkuttelevuutta. Tavoitteena on lisätä alan arvostusta ja tukea myös sitä kautta alan kehittymistä ja toipumista koronan vaikutuksista. Tiivistynyt yhteistyö kehittää opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia, että varmistaa alan koulutusten työelämä-vastaavuutta. Samalla koulutusorganisaatioiden välinen yhteistyö tiivistyy ja tukee näin alan pitkäjänteistä kehittämistä.
-
TOIMENPITEET
- vahvistetaan alan työnantajien ja koulutusorganisaatioiden ja koulutuksessa olevien vuorovaikutusta yhteisellä Ruoka- ja yrittäjyysstudion toimintamallilla, jossa opiskelijat ja alan toimijat kohtaavat, syntyy vuoropuhelua, molemminpuolista oppimista, ja osaamistarpeiden ennakointia yhteisen oppimisen ja työskentelyn kautta.
- alan työnkuvien, työnantajamielikuvan ja imagon muotoilu mm. osallistamalla nuoria innovatioprosessiin yhdessä yrittäjien, alan ammattilaisten ja kouluttajien kanssa (innovaatioleirit).
- lisätään opinto-ohjaajien ja hakijoiden tietoisuutta ruokapalvelualasta ja kehitetään alan markkinointia mm. TET-jaksojen hyödyntäminen, uudet markkinointimenetelmät ja-materiaalit.
- varmistetaan koulutetun työvoiman saatavuutta ja yritysten/työnantajien rekrytointitarpeiden osuvuutta Etelä-Pohjanmaalla, jota tuetaan mm. kehitettävällä Ruoka- ja yrittäjyysstudion toimintamallilla
-
KOHDERYHMÄT
Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat:
- ammatinvalintaa miettivät nuoret sekä muut opiskelupaikkaa miettivät (alanvaihtajat, maahanmuuttajat)
- 9-luokkalaiset nuoret
- toisen asteen opiskelijat (ammatillinen ja lukiokoulutus)
- ammattikorkeakouluopiskelijat
- opetus- ja ohjaushenkilöstö perus- ja toisella asteella sekä työpaikkaohjaajat
- ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat
- koulutusorganisaatiot; opinto-ohjaajat, uraneuvojat
- muut ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat
-
HANKKEEN VIRALLISET TIEDOT
Hankeaika: 1.1.2022-31.10.2023
Budjetti: 237 979 €
Hankkeen toteuttajat: SeAMK ja Sedu
Rahoittaja: Keski-Suomen ELY Euroopan sosiaalirahastosta (ESR)
Projektipäällikkö: Noora-Mari Syväluoma, SeAMK
-
HANKKEEN JULKAISUJA
Yhdessä hyvää tehden: Ruoka- ja Yrittäjyysstudion antimia 27.10.2023, SeAMK verkkolehti
”Ruokapalveluala kaipaa osaamistasi”-tarjolla mielenkiintoisia urapolkuja1.7.2022, SeAMK verkkolehti
Ruokapalveluala kaipaa osaamistasi – tarjolla mielenkiintoisia urapolkuja29.6.2022, Ilkka-Pohjalainen
Vetovoimaa ruokapalvelualalle 1.6.2023 Ammattikeittiöosaajat
TULOKSIA JA TOIMENPITEITÄ
INNOVAATIOLEIRIT
Hanke vieraili innovaatioleiri-kiertueella Etelä-Pohjanmaan yläkouluissa ja toisella asteella 22 eri ryhmässä viemässä viestiä ruokapalvelualan monista eri mahdollisuuksista. Kohderyhmänä olivat 9-luokkalaiset alaa miettivät. Heidän tietämyksensä ruokapalvelualan koulutuksista ja työmahdollisuuksista lisääntyi laajasti kiertueen avulla. Oppilaitosedustajien lisäksi osassa paikoista oli mukana myös opiskelijoiden edustaja ja alueen työelämäedustaja kertomassa alasta. Opiskelijat pohtivat innovaatioleirien työpajoissa, mitä toivovat tulevaisuuden työelämältä. Keräsimme tiedot ja välitimme tietoa työelämän edustajille Mara Etelä-Pohjanmaan Vetovoima-hankkeen kautta, jonka kanssa teimme tiiviisti yhteistyötä. Ruoka-palvelualan ammattien ja työtehtävien tunnettavuus lisääntyi nuorten keskuudessa. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että hankkeessa saatiin levitettyä ajanmukaista tietoa alan monista eri mahdollisuuksista, koulutuksista ja jatkokoulutus mahdollisuuksista.
RUOKA- JA YRITTÄJYYSSTUDIOT
Hankkeessa luotiin ruoka-ja yrittäjyysstudio-toimintamalli, jota pilotoitiin molemmissa oppilaitoksissa. Toimintamalli on uudenlaista kahden eri koulutusorganisaation yhteistä opetusta, jonka avulla uudistetaan ravintola-alan opetusta vastaamaan alan muuttuvaa toimintaympäristöä. Studio-opetuksilla oppilaitosten välinen yhteistyö vahvistui ja jatkuu varmasti tulevaisuudessakin. Ruoka- ja yrittäjyysstudioiden asiantuntijoiden avulla opiskelijoiden ja opettajien osaaminen kehittyi. Uudenlainen opetus myös parantaa alan imagoa. Studioiden avulla opiskelijoiden, opettajien ja työelämäedustajien välinen vuoropuhelu lisääntyi. Studioita järjestettiin sekä Sedu:n että SeAMK:n opetuskeittiöissä ja kahdesta studiokerrasta kuvattiin videot, jotka on katsottavissa alla.
-
OPISKELIJOIDEN BLOGIT RUOKA- JA YRITTÄJYYSSTUDIOISTA
- Ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin pilotointi starttasi käyntiin, SeAMK Blogit 28.10.2022
- Kuulumiset ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin toisesta studiopäivästä, SeAMK Blogit 2.12.2022
- Ruoka- ja yrittäjyysstudio jatkui riistateemalla, SeAMK Blogit 14.12.2022
- Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa oli vuorossa vegaani- ja kasvisruokapäivä, SeAMK Blogit 7.2.2023
- Ruoka- ja yrittäjyysstudiossa leivottiin vegaanisia herkkuja, SeAMK Blogit 27.3.2023
- Jälkiruokien loihdintaa VeRa-hankkeen oppimistapahtumassa, SeAMK Blogit 26.4.2023
KOKIN PÄIVÄ - DIGITAALINEN PAKOPELI
DIGITAALINEN PAKOPELI- kokin päivä on valmistunut ja kohta ladattavissa Appstore-kaupasta ja Play-kaupasta maksutta. 3D-menetelmän avulla pääset tutustumaan ja innostumaan ruokapalvelualasta ja oppimaan alalla tarvittavia taitoja. Opetuspeli on suunnattu kaikille alasta kiinnostuneille erityisesti opinto-ohjaustunneille pelattavaksi. Pelissä pääset sukeltamaan kokin työpäivään ja voit saavuttaa ruokakriitikon myöntämän Michelinin tähden.
URAPOLKU-VIDEOT
MAAHANMUUTTAJILLE- RUOKAPALVELUALAN ESITTELY VIDEO
VIDEOT TET-HARJOITTELUPAIKOISTA
ALAN HYVÄT KÄYTÄNTEET
Opikelijana työnä hankkeessa selvitettiin alalla vallitsevia hyviä käytänteitä, jotka kannustavat alalla työskentelyyn. Raporttia varten selvitettiin myös alan ongelmakohtia ja niihin pohdittiin ratkaisuja sekä haastatteluissa, että itse kirjoittajan puolesta. Koko raportti on luettavissa täältä. Hyvistä käytänteistä ja alan pitovoimatekijöistä työstettiin myös julisteet, jotka ovat alla. Tästä voit ladata Ruoka-alan hyvät käytänteet ja pitovoimatekijät vaikka työyhteisösi seinälle tulostettavaksi.
VETOVOIMASUUNNITELMA
Hankkeessa luotiin vetovoimasuunnitelma työnantaja- ja työntekijämielikuvan kehittämiseksi ja vetovoiman parantamiseksi alalla. Suunnitelmaa voidaan hyödyntää eri oppilaitosten oppilaan ohjauksessa. Suunnitelman pohjaksi keräsimme tietoa ja mielipiteitä vetovoiman lisäämisestä alalla olevilta työntekijöiltä, alalla olevilta opiskelijoilta, alaa miettiviltä ja työelämän edustajilta. Tutustu vetovoimasuunnitelmaan tästä.
UUTISET JA ARTIKKELIT
TAPAHTUMAT
Lisätietoa
Projektipäällikkö
sähköposti
Noora-Mari.Syvaluoma(a)seamk.fi
puhelin