VHH - VASTUULLISET JA VÄHÄHIILISET ELINTARVIKKEET - SEAMK Projektit

VHH - VASTUULLISET JA VÄHÄHIILISET ELINTARVIKKEET

Mitä hankkeessa on saatu aikaan?

VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet -hankkeessa on autettu Etelä-Pohjanmaan mikro- ja pk-elintarvikeyrityksiä sekä jalostavia maatiloja kehittämään tuotteitaan ja toimintatapojaan entistä vastuullisemmiksi ja vähähiilisemmiksi. Hankkeen ytimessä oli käytännönläheinen kehittäminen yritysten omista tarpeista käsin – tuotekehityksestä viestintään ja uusien myyntikanavien avaamiseen.

Toimenpiteitä:

- Yrityksiä ja kuluttajia tuotiin yhteen esimerkiksi elintarvikkeiden maistatustilaisuuksissa ja kuluttajapaneeleissa. Näissä kerätty palaute auttoi kehittämään tuotteita reseptiikan, pakkausten ja vastuullisuusviestinnän osalta.

- Minihackathonissa opiskelijat ratkoivat yritysten viestinnällisiä haasteita ja toivat tuoreita, kustannustehokkaita ideoita vastuullisuuden esiin nostamiseen.

- Lähiruokatreffit-tapahtumissa pienet elintarvikeyritykset kohtasivat jälleenmyyjiä, HORECA-alan sekä ammattikeittiöiden ostajia, mikä avasi uusia jakelukanavia ja vahvisti alueellista yhteistyötä.

- Yksi esimerkki hankkeen vaikutuksista on kurikkalainen Hunaja Hetki Oy, joka kehitti siitepölysuklaataan SEAMKin asiantuntijoiden kanssa entistä kotimaisemmaksi , vastuullisemmaksi ja vähähiilisemmäksi. Tuotekehityksen tuloksena syntyi vastuullisempi ja kilpailukykyisempi tuote, jonka hiilijalanjäljen pienentyminen voitiin osoittaa laskelmien avulla.

Työkalut ja oppaat:

Vastuullinen ja vähähiilinen elintarviketuotanto -tarkistuslista kehitettiin käytännön työkaluksi elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille helpottamaan vastuullisuuden ja vähähiilisyyden kehittämistä arjen keskellä. Sen avulla voi tunnistaa yrityksen nykyiset kestävän toiminnan vahvuudet ja seuraavat kehitysaskeleet. Se auttaa arvioimaan toimintaa neljän teeman kautta – logistiikka, prosessi, pakkaaminen ja markkinointiviestintä – ja löytämään konkreettisia kehityskohteita arjen tasolla. Tutustu tarkistuslistaan alla olevasta linkistä!

Hyvä esimerkki muille ruoka-maakunnille:

VHH-hanke toimii alueellisena hyvänä esimerkkinä Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan kestävyyden kehittämisestä. Hankkeessa elintarvikeyrityksille kehitetty käytännönläheinen ja yrityslähtöinen kestävyyden ja vastuullisuuden tarkistuslista on saanut huomiota myös kansainvälisesti: se on esitelty ja hyväksytty eurooppalaisten ruokamaakuntien välisen, Interreg Europe -rahoitteisen FISSH-hankkeen (Food Industry SMEs Sustainability Support and Help) hyvänä käytänteenä (Good Practise) Etelä-Pohjanmaalta muille eurooppalaisille maakunnille. Tämä vahvistaa Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssin roolia edelläkvijänä ja suunnannäyttäjänä ruokajärjestelmän vastuullisuuden ja vähähiilisyyden edistämisessä.

  • maakunnan elintarvikeyritysten ja elintarvikkeita jalostavien maatilojen osaamisen tason nostaminen vastuulliseen ja vähähiiliseen elintarviketuotantoon ja pakkaamiseen liittyen (työpajat ja muut tapahtumat)
  • maakunnalliset työpajat SEAMKissa kehitetyn IKE-hiilijalanjälkilaskurin käyttöönottamiseksi
  • yritysten auttaminen uusien vastuullisten ja vähähiilisten toimenpiteiden tunnistamisessa omassa toiminnassaan (elintarvikeyrityksille suunnattu opas case-esimerkein sekä oppaan pilotointi yrityksissä)
  • kahdeksan elintarvikkeen vastuullisuuden ja vähähiilisyyden parantaminen de minimis-tuen alaisin asiantuntijavetoisin toimenpitein
  • kuluttajanäkökulmien huomioiminen vastuullisten ja vähähiilisten elintarvikkeiden tuotekehitystyössä (elintarvikkeiden maistatustapahtumat kuluttajille)
  • tutustumispäivät SEAMK Food Lab-tiloihin ja laitteistoihin
  • tapahtumat elintarvikkeiden myynnin ja jakelun edistämiseksi
  • design thinking-tapahtumat elintarvikeyritysten markkinointihaasteiden ratkaisemiseksi SeAMK ruoka-alan opiskelijoiden voimin
  • valtakunnalliseen ruoka-alan koordinaatiotyöhön osallistuminen ja tiedonvälitys
  • yritysten kannustaminen osallistumaan valtakunnallisiin vastuullista ruokaa ja ruoantuotantoa tukeviin tapahtumiin. mm. Lähiruokapäivä, Artesaaniruoka SM
  • hankkeessa kehitetyistä hyvistä käytännöistä viestiminen kotimaassa ja/tai kansainvälisesti

Toimenpiteet edistävät kestävää kehitystä Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssissa.

Tapahtumat- ilmoittaudu mukaan!

Materiaalit

Lue, katso tai kuuntele!

Elintarvikkeiden vientiverkot kohti NATOa ja Itämerta |  @SeAMK verkkolehti 4.9.2025
Puolustusteollisuudesta uusia mahdollisuuksia maakuntaan | @SeAMK verkkolehti 29.8.2025
Vastuullisuustyö näkyväksi arjessa -SEAMKissa kehitettiin työkalu pienille elintarvikeyrityksille | @SeAMK verkkolehti 12.6.2025
Merkinnät kuntoon! | @SeAMK verkkolehti 5.5.2025
Lähiruokatreffit 2025 – makumatka pohjalaismaakuntiin | @SeAMK verkkolehti 22.4.2025
Kansallisen Ruokastrategian 2040 valmistelu edellyttää monta kokkia | @SeAMK verkkolehti 24.3.2025
Elintarvikealan kestävyysoppeja Belgiasta @SeAMK verkkolehti 12.3.2025
Lähiruokatori keskellä kauppakeskusta – SeAMK Parkissa 2025 | @SeAMK verkkolehti 11.3.2025
SeAMK ja elintarvikeyritykset hiilijalanjäljen jäljillä | @SeAMK verkkolehti 14.2.2025
Pakkaus- ja pakkausjäteasetus (PPWR) on hyväksytty – elintarvikeyritys, olethan kuulolla? | @SeAMK verkkolehti 21.1.2025
Ratkaisuja elintarvikealan markkinointihaasteisiin SeAMK opiskelijoiden avulla | @SeAMK verkkolehti 15.1.2025
Ylimaakunnallista yhteistyötä artesaaniruoan puolesta |@SeAMK verkkolehti 9.12.2024
Tuotekehityksellä kohti kestävämpää tuotetta | @ Aitoja makuja verkkolehti 20.11.2024
SeAMK kuluttajapaneelissa maisteltiin välipalatuotteita – palautetta tuotekehityksen ja vastuullisuuden tueksi |@SeAMK verkkolehti 20.11.2024
PPWR tulee – elintarvikeyritys, oletko valmis?|@SeAMK verkkolehti 28.10.2024
Tuotekehityksellä kestävämpään tuotteeseen  |@SeAMK verkkolehti 21.10.2024
Mikä ihmeen klusteri? | @SeAMK verkkolehti 16.9.2024
Avatud Talude Päev on Viron maaseudun juhla | @SeAMK verkkolehti 22.9.2024
Elintarvikeala kiristyvän sääntelyn viidakossa – katsaus Elintarvikepäivä 2024 -tapahtumaan|@SeAMK verkkolehti 30.5.2024
Maistuvia kohtaamisia Etelä-Pohjanmaan Lähiruokatreffeillä | @SeAMK verkkolehti 6.5.2024
Yritysvastuun uusi aikakausi ─ kiistelty direktiivi hyväksyttiin EU:ssa| @SeAMK verkkolehti 3.4.2024
Muutosten myllerryksessä – PacTec, FoodTec, PlastExpo Nordic 2024 antia elintarvikealalle | @SeAMK verkkolehti 27.3.2024
SeAMKissa arvioitiin elintarvikkeiden makua ja vastuullisuutta|@SeAMK verkkolehti 20.3.2024
Ruoka-alan uudet mahdollisuudet | @SeAMK verkkolehti 5.12.2023
Eteläpohjalaiset yritykset kehittävät elintarvikkeidensa vastuullisuutta ja vähähiilisyyttä | @SeAMK verkkolehti 22.12.2023

Hankkeen tiedot

  • Hankkeen nimi: VHH -vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet
  • Hankekoodi: J10202
  • Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama
  • Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy SEAMK
  • Aikataulu: 1.9.2023- 30.11.2025
  • Budjetti: 270 757 €

 

Lisätiedot

Huhta, Elina
Asiantuntija, tki