VHH - VASTUULLISET JA VÄHÄHIILISET ELINTARVIKKEET - SEAMK Projektit

VHH - VASTUULLISET JA VÄHÄHIILISET ELINTARVIKKEET

Tapahtumat- ilmoittaudu mukaan!

 

Autamme Etelä-Pohjanmaalla toimivia mikro- ja PK-kokoisia elintarvikeyrityksiä sekä elintarvikkeita jalostavia maatiloja kehittämään entistä vastuullisempia ja vähähiilisempiä ruoka- ja juomatuotteita kuluttajien tarpeita kuunnellen.

Hankkeen toimenpiteitä:

  • maakunnan elintarvikeyritysten ja elintarvikkeita jalostavien maatilojen osaamisen tason nostaminen vastuulliseen ja vähähiiliseen elintarviketuotantoon ja pakkaamiseen liittyen (työpajat ja muut tapahtumat)
  • maakunnalliset työpajat SEAMKissa kehitetyn IKE-hiilijalanjälkilaskurin käyttöönottamiseksi
  • yritysten auttaminen uusien vastuullisten ja vähähiilisten toimenpiteiden tunnistamisessa omassa toiminnassaan (elintarvikeyrityksille suunnattu opas case-esimerkein sekä oppaan pilotointi yrityksissä)
  • kahdeksan elintarvikkeen vastuullisuuden ja vähähiilisyyden parantaminen de minimis-tuen alaisin asiantuntijavetoisin toimenpitein
  • kuluttajanäkökulmien huomioiminen vastuullisten ja vähähiilisten elintarvikkeiden tuotekehitystyössä (elintarvikkeiden maistatustapahtumat kuluttajille)
  • tutustumispäivät SEAMK Food Lab-tiloihin ja laitteistoihin
  • tapahtumat elintarvikkeiden myynnin ja jakelun edistämiseksi
  • design thinking-tapahtumat elintarvikeyritysten markkinointihaasteiden ratkaisemiseksi SeAMK ruoka-alan opiskelijoiden voimin
  • valtakunnalliseen ruoka-alan koordinaatiotyöhön osallistuminen ja tiedonvälitys
  • yritysten kannustaminen osallistumaan valtakunnallisiin vastuullista ruokaa ja ruoantuotantoa tukeviin tapahtumiin. mm. Lähiruokapäivä, Artesaaniruoka SM
  • hankkeessa kehitetyistä hyvistä käytännöistä viestiminen kotimaassa ja/tai kansainvälisesti

Toimenpiteet edistävät kestävää kehitystä Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssissa.

Tule mukaan!

Tule mukaan maksuttomiin tapahtumiin, joissa opit elintarviketuotteiden ympäristöjalanjäljen laskentamenetelmän käytön, parannat tietojasi vastuullisesta pakkaamisesta, saat kuluttajien näkökulmia tuotteesi vastuullisuuden ja vähähiilisyyden kehittämiseen sekä tapaat vastuullisista elintarvikkeista kiinnostuneita vähittäiskauppojen ja muiden jakelukanavien sisäänostajia.

Katso tulevat tapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!

Materiaalit

Lue, katso tai kuuntele 🙂

Verkkolehtiartikkelit

Vastuullisuustyö näkyväksi arjessa -SEAMKissa kehitettiin työkalu pienille elintarvikeyrityksille (Avautuu uuteen ikkunaan)| @SeAMK verkkolehti 12.6.2025
Merkinnät kuntoon!(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 5.5.2025
Lähiruokatreffit 2025 – makumatka pohjalaismaakuntiin(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 22.4.2025
Kansallisen Ruokastrategian 2040 valmistelu edellyttää monta kokkia(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 24.3.2025
Elintarvikealan kestävyysoppeja Belgiasta(Avautuu uuteen ikkunaan) @SeAMK verkkolehti 12.3.2025
Lähiruokatori keskellä kauppakeskusta – SeAMK Parkissa 2025(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 11.3.2025
SeAMK ja elintarvikeyritykset hiilijalanjäljen jäljillä | @SeAMK verkkolehti 14.2.2025
Pakkaus- ja pakkausjäteasetus (PPWR) on hyväksytty – elintarvikeyritys, olethan kuulolla?(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 21.1.2025
Ratkaisuja elintarvikealan markkinointihaasteisiin SeAMK opiskelijoiden avulla(Avautuu uuteen ikkunaan) | @SeAMK verkkolehti 15.1.2025
Ylimaakunnallista yhteistyötä artesaaniruoan puolesta(Avautuu uuteen ikkunaan) |@SeAMK verkkolehti 9.12.2024
Tuotekehityksellä kohti kestävämpää tuotetta(Avautuu uuteen ikkunaan) | @ Aitoja makuja verkkolehti 20.11.2024
SeAMK kuluttajapaneelissa maisteltiin välipalatuotteita – palautetta tuotekehityksen ja vastuullisuuden tueksi(Avautuu uuteen ikkunaan) |@SeAMK verkkolehti 20.11.2024
PPWR tulee – elintarvikeyritys, oletko valmis?(Avautuu uuteen ikkunaan)|@SeAMK verkkolehti 28.10.2024
Tuotekehityksellä kestävämpään tuotteeseen(Avautuu uuteen ikkunaan)  |@SeAMK verkkolehti 21.10.2024
Mikä ihmeen klusteri? (Avautuu uuteen ikkunaan) |(Avautuu uuteen ikkunaan) @SeAMK verkkolehti 16.9.2024
Avatud Talude Päev on Viron maaseudun juhla (Avautuu uuteen ikkunaan) |(Avautuu uuteen ikkunaan) @SeAMK verkkolehti 22.9.2024
Elintarvikeala kiristyvän sääntelyn viidakossa – katsaus Elintarvikepäivä 2024 -tapahtumaan|@SeAMK verkkolehti 30.5.2024
Maistuvia kohtaamisia Etelä-Pohjanmaan Lähiruokatreffeillä | @SeAMK verkkolehti 6.5.2024(Avautuu uuteen ikkunaan)
Yritysvastuun uusi aikakausi ─ kiistelty direktiivi hyväksyttiin EU:ssa| @SeAMK verkkolehti 3.4.2024
Muutosten myllerryksessä – PacTec, FoodTec, PlastExpo Nordic 2024 antia elintarvikealalle | @SeAMK verkkolehti 27.3.2024
SeAMKissa arvioitiin elintarvikkeiden makua ja vastuullisuutta(Avautuu uuteen ikkunaan)|@SeAMK verkkolehti 20.3.2024
Ruoka-alan uudet mahdollisuudet (Avautuu uuteen ikkunaan)| @SeAMK verkkolehti 5.12.2023
Eteläpohjalaiset yritykset kehittävät elintarvikkeidensa vastuullisuutta ja vähähiilisyyttä (Avautuu uuteen ikkunaan)| @SeAMK verkkolehti 22.12.2023

Videotallenteet

Luovuutta Canvalla –  Canva perustoiminnot ja tekoälyn käyttö | (Avautuu uuteen ikkunaan)SeAMK Tutkii ja kehittää Youtube 18.12.2024

Podcastit

Hunajaisen siitepölysukaan tuotekehitys(Avautuu uuteen ikkunaan) | SeAMK Tutkii ja kehittää Youtube 9.12.2024
PakkausPodi — Vastuullisempaa pakkaamista(Avautuu uuteen ikkunaan) | SeAMK Tutkii ja kehittää Youtube 9.5.2024

Muu materiaali

Frami Food La SeAMK Bio-ja elintarviketeniikan laboratoriolaitteet(Avautuu uuteen ikkunaan)

Haastattelu Ilkka-Pohjalainen-lehdessä 26.5.2025(Avautuu uuteen ikkunaan)


Uutiskirjeet

Hankkeen uutiskirje ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Uutiskirje julkaistaan yhteistyössä SeAMKin bio-ja elintarviketekniikan alan opetuksen ja elintarvikeyrityksille suunnattujen kehittämishankkeiden kanssa.

Ellet ole jo uutiskirjeen tilaaja,  Tilaa uutiskirje sähköpostiisi täältä (Avautuu uuteen ikkunaan)

Hankejuliste

Virallinen hankejuliste on ladattavissa tästä.(Avautuu uuteen ikkunaan)

Viestintäsuunnitelma

Hankkeelle on tehty viestintäsuunnitelma, jonka voi ladata tästä.(Avautuu uuteen ikkunaan)

Hankkeen tiedot

  • Hankkeen nimi: VHH -vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet
  • Hankekoodi: J10202
  • Rahoittaja: Euroopan unionin osarahoittama
  • Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy SEAMK
  • Aikataulu: 1.9.2023- 30.11.2025
  • Budjetti: 270 757 €

 

Lisätiedot

Huhta, Elina
Asiantuntija, tki
Laitila, Jasmine
Projektipäällikkö