Ihana digi! Saatesanat käsikirjan lukijalle työryhmältä - SeAMK Projektit

Ihana digi! Saatesanat käsikirjan lukijalle työryhmältä

Hyvä pk-yrittäjä,

digitalisaatio koskettaa jokaisen yrittäjän liiketoimintaa ja elämää. Hyvät digitaidot helpottavat arkea, auttavat yrityksen kehittämisessä ja mahdollistavat tehokkaan ja turvallisen toiminnan digitaalisessa ympäristössä työssä ja vapaalla. Yrittäjän digikäsikirjan tarkoituksena on helpottaa erityisesti konkariosaajien pieniä ja suuria digiloikkia, mutta käsikirja sopii kaikenikäisille yrittäjille.   

Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja on pk-yrittäjän digitaitojen starttipaketti. Käsikirjan tarkoituksena on avata kevään 2023 digimaailman tilanteeseen ja havaintoihin perustuen digin peruskäsitteitä sekä innostaa ja rohkaista aloittelevaa digitaitajaa digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttöön. Tämä käsikirja antaa sinulle perustason vinkkejä ja ideoita digitaalisten laitteiden ja sovellusten käyttöön ja niihin liittyvään tiedon etsimiseen ja löytämiseen. Saat myös runsaasti vinkkejä tietoturvalliseen digin käyttöön. 

Käsikirja on yrittäjän kaveri arjessa, apu pieniin ja suurempiin digihaasteisiin, diginä toimimisen tilanteisiin sekä tulevan suunnitteluun. Lukiessasi tätä käsikirjaa sinulle voi muodostua ideoita ja kysymyksiä. Käsikirjan sivuilla on tilaa omille huomioille ja syntyneille lisäkysymyksille. 

Digitaitoja kannattaa ylläpitää ja harjoitella tavoitteellisesti. Ilman arjessa tarvittavaa digiosaamista yritys voi menettää monia tärkeitä tilauksia, asiakkuuksia ja verkostoja. Asiakkaat odottavat yrityksen verkkosivujen, digitaalisten palvelukanavien ja sosiaalisen median olevan kunnossa. Digi ei mene rikki, vaan tekemisen ja kokeilemisen kautta digityövälineistä voi tulla tuttu ja jopa ihana lisä yritystoimintasi arkeen. Ole siis rohkea ja avoimesti utelias digin suhteen. 

Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja on koottu keväällä 2023 Seinäjoen ammattikorkeakoulun Digiosaamisen kehittäminen Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä DIKO -hankkeessa. Käsikirjan työryhmässä ovat olleet mukana asiantuntija Suvi Hakala, lehtori Katariina Perttula ja projektipäällikkö Katja Kaataja. Käsikirja on julkaistu verkkosivuna, pdf-tiedostona sekä painettuna julkaisuna. Kaikki hankkeen digiosaamisen teeman julkaisut ovat käytettävissäsi verkkosivulla projektit.seamk.fi/diko.

Kannustamme sinua uteliaisuuteen. Ihanaa digioivallusten matkaa! 

Seinäjoella toukokuussa 2023 

Työryhmä 

Lähteitä ja linkkivinkkejäYrittäjän digikäsikirjassa lähteinä on käytetty vapaasti saatavilla olevaa tietoa eri verkkosivuilta, mm. Yle Digitreenit, Kyberturvallisuuskeskus, DVV, eri operaattoreiden sivut sekä SeAMKin asiantuntija Sini Karjalaisen DIKO-iltamien koulutusmateriaaleja (5/22). Ohessa käsikirjan tekstissä mainittujen lisäksi joitakin verkkosivuja, joista arvelemme olevan iloa sinulle nykyisenä tai tulevana yrittäjänä digimaailmassa.DVV:n Digituen sivuilta löydät oppi- ja tukimateriaaleja digituen kehittämiseksi sekä tutkittua tietoa digituen tarpeista, toimintaympäristöstä ja digiosaamisesta.
https://dvv.fi/digituki
Suomidigin sivulla on kootusti tietoa ja materiaaleja organisaatioiden digiosaamisen kehittämiseen.
https://www.suomidigi.fi/ohjeet-ja-tuki/digituki/yritysten-ja-yhteisojen-digiosaaminen
Maanpuolustuskoulutuksen verkkosivulla: Kyberin taskutieto ja Kyberin taskutieto maatiloille (pdf ja www) sekä koulutuksia kyberosaamiseen.
 https://mpk.fi/koulutukset/kyber-ja-informaatioturvallisuus/
SeAMKin avoimen AMK:n koulutustarjontaa
https://www.seamk.fi/hakijalle/avoin-amk/Yrityksen perustamista suunnittelevalle, perustamassa olevalle ja jo perustaneelle täsmätietoa.
https://yrityksen-perustaminen.net/
Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta, luottamuksellista ja kaikille avointa yritysneuvontaa 30 yrityskeskuksessa ympäri Suomen.
https://uusyrityskeskus.fi/

Käsikirjan julkaisutiedot
Kirjoittajat: Suvi Hakala, työryhmä Katariina Perttula, Katja Kaataja.
Kuvituskuvat: Eve Sillanpää, Eve The Creator Oy. Kansitaitto: Katja Kaataja. Taitto: Marja Katajavirta. Julkaisija: DIKO – Digiosaamisen kehittäminen Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksissä -hanke / Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy ja Vaasan yliopisto. ISBN 978-952-7515-14-3 (painettu), ISBN 978-952-7515-15-0 (pdf).

 

Takaisin Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirjan etusivulle
Takaisin DIKO-hankkeen sivulle