XR-teknologioiden hyödyntäminen matkailussa - Kokeiluja ja demoja - SeAMK Projektit

XR-teknologioiden hyödyntäminen matkailussa - Kokeiluja ja demoja

Henkilö ulkona vr-headset silmillään
XR-teknologiaa hyödynnetään myös matkailussa. Tekoälyä voidaan myös hyödyntää! Tämä kuva on luotu tekoälyn avulla.

XR-teknologiat osana matkailijan asiakaspolkua -hankkeessa on suunniteltu ja toteutettu esimerkkejä XR-teknologian hyödyntämisestä matkailutoimialalla. Hankkeessa toteutettiin yhteensä viisi eri demokokeilua matkailualalle soveltuvana esimerkkinä eri näkökulmista ja toteutetut demot ovat edistäneet uusien teknologioiden hyödyntämistä matkailuyrityksissä.

Demot toteutettiin yhteistyössä matkailutoimijoiden kanssa siten, että konkreettisten ja oikeiden esimerkkien kautta saatiin innostettua alueen matkailutoimijoita myös itse toteuttamaan vastaavanlaisia toteutuksia. Demokokeilut vahvistavat kohderyhmän käsitystä siitä, miten eri teknologioita voidaan matkailussa hyödyntää.

Sivustolla olevat linkit avautuvat uusiin välilehtiin.

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

3D-mallinnus

Virtuaalimallin kuvaaminen

3D-skannaaminen ja mallintaminen onnistuu myös puhelimella. Kuvasimme Seinäjoen keskustan torin laidalla sijaitsevan Yrittäjä-Jussi -patsaan muutamassa minuutissa. Tutustu patsaaseen tämän linkin kautta.
Yrittäjä-Jussi -patsas 3D-skannattuna.

Katso myös video, kuinka esineen ja patsaan kuvaus onnistui puhelimella Polycam -sovelluksella: Miten teen virtuaalimallin oikeasta kohteesta 10 minuutissa mobiililaitteella? (3D-skannaus) – YouTube

Löydät lisätietoa 3D-skannaamisesta myös tältä videolta, jossa käsitellään 3D-skannausta: VIBIOL – Virtuaalitodellisuutta livenä – YouTube

Mikäli AR-sovellukset ja 360-kuvaaminen kiinnostavat, tutustu tähän videoon: VIBIOL – XR-työpaja – YouTube

3D-skannattu malli Yrittäjä-Jussi -patsaasta
3D-skannattu malli Yrittäjä-Jussi -patsaasta.

360-demot

Kosolan Talo

Kosolan talo, Lapuan historiallinen kohde, on nyt kuvattu 360-kuvademossa, joka on otettu Lapua 1808 -näyttelyn aikana. Tämä ainutlaatuinen demo tarjoaa mahdollisuuden kiertää talon eri huoneissa, ihailla näyttelyä joka elävöittää 1800-luvun Lapuan tapahtumia ja kokea Kosolan talon historian elävästi. Hyppää sisään ja anna itsesi uppoutua Kosolan talon ja Lapuan menneen aikakauden kiehtovaan ilmapiiriin.

Voit tutustua demoon puhelimen tai tietokoneen selaimellasi tästä linkistä: 360-verkkosovellus

Voit tutustua aiheeseen videon muodossa tästä linkistä.
360-verkkosovellus museokohteesta – YouTube

Kuvankaappaus Kosolan Talon 360-demosta
Kuvankaappaus Kalevan Navetan 360-demosta

Kalevan Navetta

Kalevan Navetan Vintti on monikäyttöinen tila, joka toimii sekä näyttely- että tapahtumatilana, ja nyt se esittäytyy 360-kuvademossa. Seitsemään metriin kohoava katto, lämpimät puiset pinnat ja pyöreä ikkuna luovat voimakkaan ja ainutlaatuisen tilakokemuksen. Tämä demo herättää eloon Vintin hienostuneen tunnelman, joka soveltuu erityisesti cocktailtilaisuuksiin. Tutustu tähän ainutlaatuiseen tilaan puhelimen tai tietokoneen selaimellasi.

Voit testata Kalevan Navetan 360-demoa tästä linkistä omalla puhelimella tai tietokoneen selaimella: Kalevan Navetan 360-demo

Voit tutustua aiheeseen videon muodossa tästä linkistä.
Virtuaalinen tilaesittely

Vallinmäen tila

Vallinmäen tila hyödyntää 360-materiaalia markkinoinnissaan. Voit nähdä videolta esimerkkejä kuinka 360-materiaalia voidaan käyttää eri tavoin markkinoinnissa. 360:n asteen video ja kuvamateriaali on mahdollista ladata esimerkiksi YouTubeen, joka on helposti käyttäjille saatavilla ja videon osoitteen pystyy vaivattomasti upottamaan eri nettisivuille. YouTube tukee 360-asteista materiaalia automaattisesti.

Tutustu aiheeseen tästä linkistä: 360-materiaalin hyödyntäminen markkinoinnissa – YouTube

Kuva puhelimesta, jossa AR-navigointi demo
AR-navigaatiodemo kohteessa kuvattuna

Matkustajakoti Evakko

Hankkeessa toteutettiin navigoinnin apuna toimiva lisätyn todellisuuden (AR) -demosovellus. Sovelluksen avulla käyttäjä pystyy navigoimaan kohteeseen puhelimen kameran avulla. Sovellus toteutettiin verkkosivun kautta, joten sovellus ei tarvitse erikseen asennettavaa ohjelmaa mobiililaitteelle.

Voit tutustua toteutukseen tästä linkistä: Lisätyn todellisuuden (AR) hyödyntäminen navigoinnissa – YouTube

 

XR-toteutukset

Etelä-Pohjanmaa Experience

Etelä-Pohjanmaa Experience vie sinut suoraan Etelä-Pohjanmaan ytimeen. Elämykselliset 360-videot erilaisista luontokohteista ja tapahtumista sekä huolellisesti mallinnetut ympäristöt johdattavat sinut läpi Etelä-Pohjanmaata. Tämä kokemus tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua Etelä-Pohjanmaahan omassa rauhassasi, aina kun haluat. Elämys on toteutettu yhteistyössä 3D Talon kanssa.

Etelä-Pohjanmaa Experience tulee saataville Steam -alustalle. Tämä toteutus vaatii VR-lasit toimiakseen.

Voit tutustua VR-elämyksen toteutukseen ja taustoihin tästä Etelä-Pohjanmaa virtuaalitodellisuudessa – YouTube

 

 

 

 

Mikäli sinulla ei ole VR-laseja, voit katsella elämystä koneeltasi tai puhelimellasi yllä olevasta videosta.

Kuvankaappaus Virtuaalimatka Etelä-Pohjanmaalla 360-demosta

Virtuaalimatkaa Etelä-Pohjanmaalle

Tämä 360-kuvademo vie sinut virtuaalimatkalle läpi Etelä-Pohjanmaan upeiden maisemien ja rikkaan historian. Nauti Vimpelin ja Ilmajoen luonnon kauneudesta, tutustu Ylistaron eloisaan kotieläintilaan ja koe Lapuan jännittävä sotilasnäytös sekä historiallisen patruunatehtaan alue. Tämä virtuaalinen retki tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua Etelä-Pohjanmaan sydämeen milloin ja missä tahansa. Demossa voit ohjata näytöllä näkyviä asioita liikuttamalla puhelinta tai liikuttamalla näkymää sormellasi. Tietokoneella voit liikuttaa näkymää kursorilla.

Tutustu demoon tästä linkistä puhelimen tai tietokoneesi selaimella: Virtuaalimatkaa Etelä-Pohjanmaalla

Voit tutustua aiheeseen videon muodossa tästä Virtuaalinen matka Etelä-Pohjanmaalle

Lisätiedot

Noora-Mari Syväluoma

Projektipäällikkö

sähköposti

Noora-Mari.Syvaluoma(a)seamk.fi

puhelin

+358408304019

Aleksi Frimodig

Asiantuntija, tki

sähköposti

Aleksi.Frimodig2(a)seamk.fi

puhelin

+358408680625

Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.