Tulevaisuustyökirja SILMU
Uravalinnan pohtiminen alkaa itsetuntemuksesta. On tärkeää pohtia, mitä asioita elämässä pitää erityisen tärkeinä ja arvokkaina. Mikä on sellaista itselle mielekästä tekemistä, jonka voisit nähdä elämässäsi jossakin muodossa aina mukana olevana sisältönä? Joskus pitää oikein pinnistellä löytääkseen ne lähes itsestäänselvät ominaisuudet ja elementit elämässään, ne jotka haluat pitää mukana ja vaalia, oppia lisää.
VÄYLÄ – uusi reitti korkeakouluun -sivusto tarjoaa työkaluja uravalinnan vaiheisiin ja tiedonhankintaan. Lukion aikana ja vuosi lukiosta valmistumisen jälkeen on oman lukiosi opo valmiina opastamaan, keskustelemaan ja tuumailemaan kanssasi. Sinun kannattaa miettiä mm. omia vahvuuksiasi, taitojasi, motivaatiotasi ja unelmiasi. Mikä minua vetää puoleensa? Mikä työntää pois?
On perehdyttävä erilaisiin jatko-opintovaihtoehtoihin ja ammatinvalintatesteihin, kuunneltava, kokeiltava. Uravalintaa tehdessä itsetuntemuksen kasvattamiseen tähtäävien tehtävien lisäksi on paljon mahdollisuuksia kasvattaa tietoaan eri aloista.
Tutustumalla monin tavoin erilaisiin aloihin alkavat omat kiinnostuksen kohteet vähitellen hahmottua. Sinun päätöksesi nyt ovat tärkeitä, mutta toisaalta elinikäinen oppiminen, täydentävä tai uusi kouluttautuminen jopa ihan eri alalle voivat olla sinun tulevan uramatkasi askelia. Työelämä- ja elämänkokemuksella voi olla tärkeä rooli tulevaisuutta pohdittaessa ja suuntaa tarkastellessa.
Tulevaisuustyökirja SILMUn tehtävistö on luotu sinulle, joka mietit tulevaisuuttasi lukion jälkeen
Työkirja A4-vihko (pdf):
SILMU työkirja opiskelijalle ja ohjaajalle – lataa tästä
Työkirjan tehtävät nettiversiona:
- Valitse tämän sivun linkeistä itsellesi kiinnostavimmat tai vastaa kaikkiin (klikkaa sanalinkkiä tai kuvallista linkkiä alta)
1. Persoonani
2. Motivaationi
3. Unelmani
4. Tulevaisuuden taitojani
5. Mahdollisia ammattipolkujani
6. Motivaatiota opiskelutarinoista - Pyri vastaamaan tiiviisti, kokoa vastauksesi talteen itsellesi erilliseen tiedostoon tai lähettämällä ne sähköpostiisi kunkin sivun lomakkeella.
- Ota vastaukset mukaan tapaamiseen opinto-ohjaajan kanssa tai talleta ne vain itsellesi jatkoa varten. Voit käyttää tallennuspaikkana sähköpostiisi saapuvaa Webpropol-lomakkeen tallennetta. Pääset myös palaamaan vastauksiisi, jos lähetät vastaukset sähköpostiisi.
- Voit palata vastauksiisi ja päivittää niitä.