Uudet ruoanvalmistustekniikat ja vastuullisuus ravintolan ”valttikortteina” - SeAMK Projektit

Uudet ruoanvalmistustekniikat ja vastuullisuus ravintolan ”valttikortteina”

Blogi:
Kattaus

Mitä asiakkaat toivovat ruoalta ja ravintoloilta? Tätä varmasti jokainen ravintoloitsija tai ravitsemisalan ammattilainen pohtii, samalla miettien, miten omaa toimintaa voisi lähteä kehittämään.

Vuoden 2023 ruokatrendi -tutkimusten mukaan kuluttajat arvostavat tänä päivänä ravintoloiden toiminnassa monia arvopohjaisia seikkoja; erityisesti hävikin minimointia, ruoanlaiton energiatehokkuutta ja vastuullisia valintoja. Helppous -trendi elää myös vahvana; asiakkaat joko tilaavat valmista ruokaa kotiin tai lähtevät ravintolaan paikan päälle syömään, ja säästävät siten omaa aikaansa ruoanlaitolta.

Miten nämä arvopohjaiset tavoitteet ja valinnat sitten voitaisiin ravintolassa huomioida? OSMO-hankkeen vuonna 2023 järjestämissä täsmäkoulutuksissa pysähdyttiin tämän kysymyksen äärelle useamminkin kerran. Muun muassa Uudet ruoanvalmistustekniikat, Ympäristötietoisuus ja vastuullinen toiminta ravintolassa, sekä Syvennä osaamista ravitsemisalalla -koulutuksissa perehdyttiin asioihin, jotka liittyvät niin ruoanvalmistuksen uusiin, tehokkaisiin menetelmiin ja tarjonnan kehittämiseen, kuin myös siihen, miten voidaan kehittää ja johtaa vastuullista toimintaa. Koulutuksissa on pohdittu ratkaisuja myös siihen, miten vastata entistä paremmin tämän päivän asiakkaiden vaatimuksiin ja odotuksiin.

Itse ruoan suhteen koulutuksissa nousi selkeästi esiin se, että ruoan hyvä maku ja rakenne ovat edelleen ne tärkeimmät elementit, mihin kannattaa panostaa. Makujen kanssa saa olla rohkea ja kokeilla uutta, sillä perinteisiä annoksia löytyy jo monia. Kuluttajalle myös hinta on usein ravintolan valinnassa se ratkaiseva tekijä, siksi hinnoitteluunkin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ruoka-annosten hinta pystytään pitämään alhaisempana esimerkiksi suosimalla satokausikalenteria ja pitämällä kausittain ainakin osittain vaihtuvaa listaa. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta pienilläkin ratkaisuilla voidaan saada aikaan säästöjä. Voidaan esimerkiksi miettiä, miten esivalmistelussa syntyvää hävikkiä voitaisiin hyödyntää tehokkaammin – ja tuoda tämä esille myös asiakkaille hävikin minimoimiseen tähtäävänä toimintana. Vastuulliset valinnat näyttäytyvät arjessa usein pieninä tekoina ja on tärkeää, että niistä huomattaisiin kertoa myös asiakkaille.

Vaikka maku on annoksen tärkein osa, on hyvä muistaa, että asiakkaalle ravintolakäynti on kokonaisvaltainen kokemus ja myös kauneus on osa ruokaa. Jos annos on epäsiisti tai väritön se voi pahimmassa tapauksessa jopa vähentää ruokahalua. Jo pienellä panostuksella annoksista saa visuaalisesti näyttäviä ja erottuvia; esimerkiksi koristelemalla annokset tuoreilla yrteillä. Asiakkaiden kuvaamat ruoka-annokset ovat tänä päivänä myös suosittua sisältöä sosiaalisen median kanavissa, joten annosten ulkonäköön kannattaa todella panostaa.

Uusiin ruoanvalmistustekniikoihin ja näihin ajankohtaisiin aiheisiin pääsee perehtymään OSMO-hankkeen myötä myös keväällä 2024, kun hanke toteuttaa Syvennä osaamista ravitsemisalalla -täsmäkoulutuksia, tällä kertaa maakunnassa; Ähtärissä, Vimpelissä ja Kauhajoella. Koulutukset toteutetaan monimuoto-opintoina, sisältäen sekä verkko- että lähiopetusta. Koulutuksissa perehdytään muun muassa uusiin ruoanvalmistusmenetelmiin ja kylmävalmistukseen, monipuolisiin kasvisruokavalioihin ja vastuullisiin valintoihin, sekä erilaisten kasvisproteiinien käyttöön.

Osaan koulutuksista haku on jo auki – tutustu ja ilmoittaudu mukaan: projektit.seamk.fi/OSMO.

Vilma Mäkilä
projektityöntekijä

Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi
Projektiasiantuntija Minna Luomanen I p. 040 868 0735 I minna.luomanen@sedu.fi

Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.

#osallistujalähtöinen #moniammatillinen #koulutuspolku #OSMO