Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä - SEAMK Projektit

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeessa yhdistettiin vastuullisuus ja digitalisaatio konkreettisiksi toimenpiteiksi.

Mitä on saatu aikaan?

  • Seinäjoen alueen yritysten digitaalisuuden nykytila-analyysi, joka pohjautuu digi- ja teknologiakartoitukseen.
  • Teemaviikot ja työpajat, joissa käsiteltiin mm. robotiikkaa, tekoälyä, vastuullisuutta ja digiviestintää
  • Käytännön esimerkkejä, kuten cobottien hyödyntäminen elintarvikepakkauslinjastolla
  • Yritystarinoita ja oppimista

Toimenpiteitä:

  • Koulutuksia mm. tekoälytyökaluista ja vastuullisista pakkauksista
  • Yhteiskehittämistä alueen yritysten ja asiantuntijoiden kanssa
  • Keskustelutilaisuuksia ja verkostoitumista ruoka-alan toimijoiden kesken

Työkalut ja oppaat

  • Nykytila-analyysi ja etenemissuunnitelma kohti kestävää kaksoissiirtymää
  • Tapahtuman järjestämisen opas
  • Interaktiivinen tukijärjestelmä yritysten tueksi, joka kokoaa yhteen oppaat, työkalut ja esimerkit

Hanke osoittaa, miten ruoka-alan pk-yritykset voivat konkreettisesti hyödyntää digitalisaatiota ja vastuullisuutta kilpailukyvyn ja kestävyyden vahvistamiseksi. Monialainen osallistaminen , käytännönläheinen lähestymistapa ja paikalliset esimerkit mahdollistivat yritysten kehittymisen.

Hankkeessa tuotetut materiaalit

Automatisoi yrityksesi arki – käytännön oppeja ja yritysesimerkkejä digiajan päätöksenteon tueksi (19.9.2025)

Kehittämisen ytimessä vihreä teknologia ja osaaminen (9.9.2025)

Kestävä kehitys ja kiertotalous Varsovan elintarvikemessuilla – suuntaviivoja tulevaisuuden ruokaketjulle (26.6.2025)

Käsitys ruoasta muuttuu – Miltä ruoka-ala näyttää 20 vuoden päästä? (25.6.2025)

Warsaw Food Expo 2025: Kurkistus Puolan ruokateollisuuden kehityssuuntaan (16.6.2025)

Seinäjoen seudun yritysten digitaalisuus: rohkeasti menossa mukana (20.5.2025)

Merkinnät kuntoon! (9.5.2025)

Tulevaisuus on jo täällä: sähköinen taloushallinto haltuun (30.4.2025)

SeAMK Parkissa — Tutkimus- ja kehittämistyö esillä Seinäjoen Ideaparkissa (10.3.2025)

Kestävä ruokajärjestelmä ja teknologian tulevaisuus – teemaviikko täynnä tapahtumia (7.3.2025)

Vastuullisuuden teemaviikko – kestävästi kohti huomista (23.10.2024)

Elintarviketeollisuus -messut kokosivat jälleen ruoka-alan toimijoita (2.10.2024)

Mikä ihmeen klusteri? (16.9.2024)

Kohti hiilivapaata huomista (24.6.2024)

Anuga FoodTec — Teknologiat ja kuluttajat keskiössä (24.5.2024)

Valoa tunnelin päässä – Onko vedystä ja uuselintarvikkeista pelastajiksi? (24.4.2024)

Digimittari- kartoituksen tulokset ja yhteenveto (11.4.2024)

Muutosten myllerryksessä – PacTec, FoodTec, PlastExpo Nordic 2024 antia elintarvikealalle (27.3.2024)

TeknologiaFest- Viikko täynnä teknologisia tapahtumia (11.3.2024)

Tehoa ja Kasvua─Digitaalisten järjestelmien ja myynnin automaatio (11.12.2023)

Teknologian rooli kestävässä kehityksessä vahvasti esillä Teknologia 23 -messuilla (22.11.2023)

Tehoa tuotantoon robotiikalla – cobottien monet mahdollisuudet (16.10.2023)

Inspiroitumista ja startupeja InnoFood-tapahtumassa (26.9.2023)

Ruokamatkailua Kauhajoen ruokamessuille (15.9.2023)

Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hanke starttasi SeAMKissa (30.8.2023)

Hankkeesta

Kansallisen kaupunkistrategian mukaan kaupungit toimivat osaamisen ja innovaatiotoiminnan sekä yritystoiminnan kehittämisen alustoina. Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä -hankkeen (kattaa kaksi megatrendiä vihreän ja digitaalisen siirtymän) toimenpiteet vahvistavat Seinäjoen kaupunkiekosysteemin kehittymistä toimivaksi kokeilu- ja innovaatioympäristöksi. Hanke hyödyntää kaupunkilaisten, yritysten, tutkimusorganisaatioiden, kansallisten ja kansainvälisten verkostojen osaamista osana kehittämistoimenpiteitään. Toimenpiteet järjestetään kaikkia toimijoita osallistaen, jolloin kaikki voivat vaikuttaa kaupunkiekosysteemin muodostumiseen.

Alueen ruokajärjestelmän mukauttaminen kestävää kaksoissiirtymää tukien. Pilottien toteuttaminen ja kokeilukynnyksen mataloittaminen kaikille toimijoille. Hanke edistää oppilaitosten ja kehittämisorganisaatioiden yhteistyötä. Lisäksi pyritään häivyttämään rajapintoja toimialojen välillä osallistaen monipuolisesti eri tyyppisiä yrityksiä. Käytännön esimerkkien avulla pyritään havainnollistamaan ja tuomaan yrityksille tietoon erilaisia digitaalisia ja teknologisia ratkaisuita, jotka tukevat kestävää ja vastuullista yritystoimintaa. Kestävän ruokajärjestelmän kehittäminen digitaalisten ratkaisuiden käyttöönoton ja kokeilun kautta. Uutuusarvona yrityksen/ tuotteen informaatio saavuttaa digitaalisten välineiden avulla paremmin kuluttajan osallistaen molempia osapuolia tekemään vastuullisia valintoja.

Hanke koostuu neljästä työpaketista. Ensimmäisessä työpaketissa luodaan kestävän digitaalisen kaksoissiirtymän nykytilan analyysi ja etenemissuunnitelma Seinäjoen kaupunkiekosysteemille. Toisessa työpaketissa tunnistetaan kohteet, joihin kaupunkiekosysteemialueen pk-yritykset tarvitsevat tukea arvioidessaan edistyneiden teknologioiden soveltuvuutta omaan toimintaansa. Kansallisista ja kansainvälisistä verkostoista haetaan best practices -käytänteitä, jotka ovat siirrettävissä Seinäjoen innovaatioekosysteemiin. Seuraavassa työpaketissa esitetään ja pilotoidaan aikaisempien työpakettien tuloksia osallistavin menetelmin järjestämällä teemaviikkoja ja muita pilotointitapahtumia. Neljäs työpaketti koostuu aktiivisesta viestinnästä useilla eri kanavilla ja hankkeen hallinnosta.

Hankkeen tuloksena Seinäjoen kaupunkiekosysteemi kehittyy toimivana kokeilu- ja innovaatioympäristönä, joka hyödyntää innovatiivisesti Seinäjoen seudun vahvuuksia osana kestävää digitaalista kaksoissiirtymää. Hanke rakentaa ja syventää uusia ja olemassa olevia verkostoja kansallisesti ja kansainvälisesti. Kokonaisuutena hankkeen toimenpiteet ovat kansalaisten, yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja kolmannen sektorin hyödynnettävissä.

Seinäjoen kaupunkiekosysteeminalueella toimivat pienet ja keskisuuret elintarvike-, logistiikka-, teknologia-alan ja valmistavan teollisuuden yritykset. Lisäksi digitaalisen kaksoissiirtymän parissa työskentelevät pk-yritykset, organisaatiot ja tutkimuslaitokset. Välillinen kohderyhmä on Seinäjoen kaupunkiseudun asukkaat ja alan opiskelijat eri koulutustasoilla.

Hankeaika  1.8.2023-30.9.2025

Rahoitus      Euroopan unionin osarahoittama.

Budjetti        217 011 €

Toteuttaja    Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Lisätietoa