Tutustu, testaa, ota haltuun - ja toista - SeAMK Projektit

Tutustu, testaa, ota haltuun - ja toista

Luku 6

 

Digikoulutusta on runsaasti tarjolla eritasoisille digitaitureille. Erilaisten verkkokurssien ja digitaalisten opastusvideoiden avulla pääset oivasti alkuun.

VINKKI! Jos olet aloitteleva digitaituri, erinomainen perusasioiden sivusto on YLE:n digitreenit, mistä voit aloittaa digitaitojesi kartuttamisen suorittamalla Digitreenien peruskurssin. Digitreenien peruskurssi – taitoja uteliaille | Digitreenit | yle.fi.

VINKKI! Digisanasto elää ja uusiutuu jatkuvasti, ota sanastoa haltuun YLE:n digitreenien digisanasto-sivustolla

Google Digital Garage tarjoaa ison valikoiman maksuttomia kursseja lyhyistä tunnin pikakursseista pidempiin kursseihin. Teemoina ovat esimerkiksi digimarkkinoinnin perusteet, verkkoturvallisuus, hakukoneet, hakkereilta suojautuminen sekä koodauksen perusteet. Kursseja on sekä suomeksi että englanniksi.

Tutorial- eli opastusvideot ovat oiva keino oppia uusia asioita. YouTube ja TikTok ovat täynnä videoita, joiden avulla halutaan opettaa jokin taito tai tieto. Ajan ilmiö on, että ne toimivat hakukoneina.

Esimerkiksi “Miten perustan yritykselleni Instagram-tilin” haku tuottaa tuloksena useita erilaisia opastusvideoita sosiaalisen median tilien perustamiseen. Voitkin miettiä, mitäpä jos tuottaisit itse yrityksesi tuotteesta tai palvelusta tai omasta erikoisosaamisestasi omia videoita, johon löytyy oikea kohderyhmä jopa maailmanlaajuisesti. Kotimainen tuore, erinomainen esimerkki laajasta huomiosta somessa on nimellä aurikatariina esiintyvä siivousguru Auri Kananen. Hän on saanut huiman vauhdin liiketoiminnalleen ladattuaan siivousvideoitaan TikTokiin. Videoissa hän julkaisee mm. pro bono siivouskohteitaan ennen ja jälkeen suursiivouksen.

VINKKI! Nyt jos koskaan on oikea aika tutustua tekoälyyn. Jos haluat päästä asiaan kiinni nopeasti ja kätevästi, ota seurantaan WebOpettaja Esa Riutta. Hän jakaa YouTube-kanavallaan oivia videoita tekoälystä ja muista käytännön digitaidoista täysin ilmaiseksi. Häntä voi seurata vaikkapa LinkedIn kautta, missä hänellä onkin jo reilu 20.000 seuraajaa.   

Digineuvontaa on tarjolla myös monien paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden taholta:

  • Paikalliset yrittäjäjärjestöt, kauppakamari ja muut toimialakohtaiset järjestöt ja yhdistykset tarjoavat tukea ja digitaitojen kehittämistä omille kohderyhmilleen.
  • Kuntien ja valtion viranomaiset, kuten esimerkiksi verohallinto, DVV, Kela ja ELY- keskus, tarjoavat digitukea omiin asiointipalveluihinsa liittyvissä asioissa.
  • Monet yritykset, kuten pankit, vakuutusyhdistykset, teleoperaattorit sekä tilitoimistot, tarjoavat tukea omien palveluidensa käytössä.
  • Kuntien elinkeinotoimi tarjoaa usein maksutonta koulutusta alueensa yrityksille.
  • Paikalliset ja alueelliset oppilaitokset ja korkeakoulut tarjoavat digikoulutusta täydennyskoulutuksena tai osana yrityksille suunnattua hanketoimintaa. Näistä informoidaan oppilaitosten omilla verkkosivuilla, uutiskirjeissä tai paikallislehdissä, ja nämä ovat usein maksuttomia tilaisuuksia. Ota seurantaan!
  • Kansalaisopistot järjestävät kurssimuotoista digikoulutusta kuntalaisilleen tietotekniikan, mobiililaitteiden ja sosiaalisen median perusteista ja tarjoavat matalankynnyksen väylän, jolla yrittäjä voi kartuttaa tai päivittää yleisiä tietoteknisiä tai digitaalisia perustaitojaan kansalaisena.
  • Asiointipisteet tarjoavat sähköisen asioinnin tukea viranomaispalveluiden osalta. Tukea näistä voi saada esimerkiksi kunnan ja valtion viranomaisten palveluihin.
  • Kirjastojen digiopastajat neuvovat kansalaisia erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden peruskäytössä ja näihin liittyvissä pienissä arjen pulmatilanteissa. Nämä ovat yrittäjän käytettävissä tavallisena kansalaisena.

Lue seuraavaksi luku 7: Pidä digi ihanana
Takaisin Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirjan etusivulle
Takaisin DIKO-hankkeen sivulle