Uusi työkalu ja opas yrityksille: HITU, Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri - SeAMK Projektit

Uusi työkalu ja opas yrityksille: HITU, Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri

#

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. SeAMK Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki University of Applied Sciences.Kuvassa tekstilogo "Ytyä teollisuuteen" ja nouseva nuolikäyrä

Miten tuotteen hiilijalanjälki lasketaan?

 

Suomalaisvalmistajan tehokkain keino vaikuttaa laajasti päästökertymään, ovat useimmiten itse tuotteet. Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri eli HITU-laskuri ja sen tueksi tuotettu opas, ohjaavat mikro- ja pk-yrityksiä tuotteen hiilijalanjälkilaskennan pariin.

HITU-laskuri auttaa yrityksiä ymmärtämään hiilijalanjäljen laskentaprosessia ja hahmottamaan tuotteidensa elinkaaren vaiheita, joissa tuote synnyttää päästöjä. Sen avulla yritys voi kerätä dataa tuotteidensa päästökuormasta ja tehdä ensimmäiset hiilijalanjälkilaskelmat tuotteellensa. Laskuriin on kerätty valmiiksi päästökerrointen tietokantaa helpottamaan laskennan aloittamista. Käyttäjä voi lisätä kertoimia tarpeidensa mukaan. Voit lukea nyt julkaistusta oppaasta: Tuotteen hiilijalanjälkilaskenta teollisessa pk-yrityksessä – HITU-laskurin käyttöopas, mitä päästökertoimet tarkoittavat.

HITU, Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri on excel-pohjainen suomenkielinen laskuri. Voit ladata sen ohjeistuksiineen ja laskentaesimerkkeineen SeAMKin ylläpitämältä RIIHI-sivustolta ja SeAMkin Kehittämistyökalut- sivulta. HITU-laskentatyökalun avulla, teollisuuden pk-yritykset voivat mallintaa tuotteidensa hiilijalanjälkiä koko tuotteen elinkaaren ajalta: luonnonvarojen talteenotosta tuotteiden käyttöön ja hävittämiseen.

Lue lisää SeAMKin verkkoartikkelista: Miten tuotteen hiilijalanjälki lasketaan?

HITU, Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri ja opas tuotteen hiililanjälkilaskentaan, perustuvat eteläpohjaisille pk-yrityksille syksyllä 2022 järjestetyn hiilijalanjälkilaskennan työpajasarjan kokemuksiin. Ne on siis kehitetty pk-yritysten tarpeista lähtien. Materiaalit on tuotettu osana Seinäjoen Ammattikorkeakoulun (SeAMK) ESR-rahoitteista Ympäristöosaamisen kehittämisellä kohti kestävää teollisuutta -hanketta.