VIBIOL – Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa Etelä-Pohjanmaalle
Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Hanketiedot
- Toteutusaika: 1.9.2021 – 31.8.2023
- Rahoitus: Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta (REACT-EU EAKR)
- Budjetti: 321 160 €
- Hallinnointi: Hanketta hallinnoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja toteuttaa yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiön Into Seinäjoen kanssa.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää virtuaalisuudesta lisää liiketoimintaa, osaamista ja lisäarvoa alueelle. Hankkeessa selvitetään malleja ja tapoja virtuaalisuuden hyödyntämiseksi tapahtumissa sekä miten niiden avulla voidaan luoda uutta liiketoimintaa, yritysyhteistyömalleja ja elämyksiä asiakkaille.
Kohderyhmä
Kohderyhmänä hankkeessa ovat tapahtumateollisuusalan yritykset sekä yritysyhteistyömallien kautta myös muut alueen pk-yritykset ja kolmannen sektorin toimijat ja yhdistykset.
Toimenpiteet
Hanke kartoittaa kansallisten ja kansainvälisten virtuaalisuutta hyödyntävien tapahtumien toiminta- ja toteutustapoja. Kartoituksesta saadun tiedon, sekä kohderyhmän kiinnostuksen ja tarpeen perusteella hanke kehittää ja pilotoi yhdessä kohderyhmän kanssa uusia toimintatapoja ja kumppanuuksia XR-teknologian tuomien mahdollisuuksien puitteissa. Saatujen tulosten ja pilotoinneista saatujen kokemusten pohjalta hanke tuottaa digitaalisen oppaan virtuaalitapahtumien ja yritysyhteistyön toteuttamisesta.
Hankkeen päätoimintoja ovat:
- Virtuaalitapahtumien toiminta- ja toteutustapojen kartoitus sekä selvitys virtuaalitapahtumien ja yritysyhteistyön toteutustavoista ja malleista
- Selvitys alueellisesta osaamisesta ja kiinnostuksesta
- Työpaja-/webinaarisarja tapahtuma-alan toimijoille uusien palvelu- ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseksi virtuaalitapahtumissa
- Virtuaalitapahtumien pilotointi ja kehittäminen
- Digitaalinen opas virtuaalitapahtumien ja yritysyhteistyön toteuttamisesta
- Virtuaalitapahtuma-alusta ja ympäristö, joka jää alueen yritysten ja muiden toimijoiden käyttöön hankkeen päätyttyä
Webinaari 30.3.2022: Lisää bisnestä virtuaalitodellisuudella –miten?
Työpajasarja uusien palvelu- ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseksi alkoi keskiviikkona 30. maaliskuuta 2022. Ensimmäisessä osassa käytiin huippuasiantuntijoiden opastuksella läpi tämänhetkistä ja tulevaa XR-teknologian kaupallisesta hyödyntämisestä tapahtuma-alalla metaversumien uusiin näkymiin. Tallenne on katsottavissa 18.4.2022 saakka YouTubessa.
Työpaja 18.5.2022: Älypuhelin lisätyn todellisuuden työkaluna
Aluksi inspiroiduttiin toteutuneista lisätyn todellisuuden esimerkeistä tapahtuma- ja matkailualalta. Puheenvuorojen ja kahvitauon jälkeen siirryttiin kokeilemaan lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksia SeAMKin XR-laboratorioon. Tallenne on katsottavissa YouTubessa.
Työpaja 26.10.2022: Virtuaalitodellisuutta livenä -työpaja
Työpajassa kuultiin Kuortaneen urheiluopiston käyttökokemuksia 360-toteutuksesta sekä Zoanin kertomana Metaversen mahdollisuusista tapahtumissa ja matkailussa. Työpajaa jatkettiin XR-labrassa esittelyn, esimerkkien ja testauksen parissa.



Blogi
Tapahtumat
Lisätietoa



Lehtori
erikoisala: Visuaalinen viestintä, graafinen suunnittelu, projektimuotoinen opetus, innovaatiotuotannot, 3D osaaminen
sähköposti
Juhani.Haarala(a)seamk.fi
puhelin

