Pk-yrityksen hiilijalanjälkilaskenta - koulutus - SeAMK Projektit

Pk-yrityksen hiilijalanjälkilaskenta - koulutus

#

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. SeAMK Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki University of Applied Sciences.

Tule maksuttomaan koulutuskokonaisuuteen

– Opi laskemaan yrityksellesi ja sen tuotteille hiilijalanjälki

 

Hiilijalanjälkilaskennan workshopit toteutetaan aikavälillä 6.9.2022-1.11.2022. Voit valita koulutuksen edetessä, haluatko osallistua sekä yrityksen että tuotteen hiilijalanjälkilaskentaan.

Koulutus alkaa 6.9.2022 klo 9.00-11.00 etätilaisuudella: Hiilijalanjälki nyt ja tulevaisuudessa? Puhujina ovat mm. Aki Finer, Motiva ja Helena Soimakallio, Teknologiateollisuus ry. Lisäksi kuullaan Kaarina Saramäen (ESG Lead, OP Ryhmä) näkemyksiä mm. taksonomiasta ja sen vaikutuksista Pk-yrityksiin.

Maksuton koulutuskokonaisuus on suunnattu E-P:n teollisuuden parissa toimiville yrityksille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki alueen Pk-yritykset. Tuotteen hiilijalanjälkilaskentaosuus palvelee erityisesti suunnittelua ja valmistavaa teollisuutta. Yrityksen hiilijalanjälkilaskenta sopii laajemmin kaikille eteläpohjalaisyrityksille. Kyseessä on SeAMKin kertaluonteinen kokonaisuus osana hankkeita Ytyä teollisuuteen ja CircEPOs -kiertotalouden osaamisalusta. 

Huom! Räätälöimme parhaillaan ainutlaatuista E-P:n Pk-teollisuuden omaa tuotteiden hiilijalanjälkilaskuria. Se tehdään yhteistyössä paikallisen Ilmastoapu Oy:n kanssa. Pääset tutustumaan laskuriin tässä koulutuksessa ja pääset varmistamaan, että yrityksesi tarpeet huomioidaan laskurissa.

 

ILMOITTAUDU KOULUTUKSEEN TÄSTÄ ->

Ilmoittautuminen ei velvoita sinua tai yritystäsi mihinkään.

 

Ilmoittaudu yhdellä kertaa koko tapahtumasarjaan

– Ilmoittautumalla kerran, saat kalenterimerkinnät kaikkiin tilaisuuksiin kätevästi sähköpostiisi. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan velvoita sinua tai yritystäsi mihinkään, eikä mitään osallistumispakkoa toki ole. Yrityksestä voi ilmoittautua mukaan useampi henkilö.

Tutustutaan kattavasti ja käytännönläheisesti yritysten päästökertymän kartoittamiseen hiilijalanjälkilaskennan kautta. Laskemme sekä yrityksen että tuotteen hiilijalanjälkeä. Vankemmilla tiedoilla yritys voi jatkossa päättää, mikä on kullekin sopiva laskennan tarkkuus ja toteutustapa päästöjen kartoittamiseksi asiakasodotusten muuttuessa.

Tapahtumat ja laskurit ovat osallistujille maksuttomia.

 

Pk-teollisuuden hiilijalanjälki -tilaisuudet:

 • 6.9.2022 klo 9.00-11.00: Hiilijalanjälki nyt ja tulevaisuudessa? – Etätilaisuus
  • Puhujina mm. Aki Finer, Motiva ja Helena Soimakallio, Teknologiateollisuus
 • 13.9.2022 klo 9.00-11.00: Hiilijalanjälkilaskentaan valmistautuminen – Etätilaisuus
  • Puhujia teollisuudesta, aiheena mm. muuttuneet asiakasodotukset. SeAMKin johdatus käytännön laskentaan. Laskennan edellyttämän tiedonkeruun käynnistäminen.
 • 5.10.2022 klo 9.00-14.30: Hiilijalanjälkilaskenta käytännössä – Lähitilaisuus Seinäjoella
  • Ohjelma ja tapahtuman järjestämispaikka tarkentuvat lähempänä
  • Mahdollisuus osallistua vain puolikkaaseen päivään. Aamupäivä lasketaan yrityksen hiilijalanjälkeä Y-hiilari -laskurilla. Iltapäivällä vuorossa tuotteen hiilijalanjälkilaskenta uudelle hankkeessa kehitteillä olevalla laskurilla.
 • 26.10.2022, 9.00-11.00 Laskentaklinikka: Yrityksen hiilijalanjälki – Etätilaisuus
  • Käydään läpi mm. laskennasta heränneitä kysymyksiä
  • Tämän tilaisuuden järjestää CircEPOs -hanke
 • 1.11.2022, 9.00-11.00, Laskentaklinikka: Tuotteen hiilijalanjälki – Etätilaisuus
  • Käydään läpi mm. laskennasta heränneitä kysymyksiä

 

Esitieto-osioissa käydään läpi tulevaisuuden näkymiä päästökertymien raportointiin liittyen. Tarkastelemme tätä eri tahojen, kuten Motivan ja Teknologiateollisuuden sekä erilaisten sidosryhmien näkökulmasta. Olemme haastatelleet isompia konserniyrityksiä, jonka pohjalta pyrimme välittämään tietoa Pk-yrityksiin siitä, millaisia odotuksia suuret yritykset näkevät vihreän siirtymän osalta valuvan mm. alihankintaketjuun. Haastatteluissa selviää, että isot yritykset raportoivat yhä tarkemmin päästökertymänsä. Tämä edellyttää sitä, että hankintaketjun jokaisen lenkin on tunnettava entistä paremmin omat materiaalivirtansa ja päästövaikutuksensa. Pk-yrityksen kyky raportoida näitä, voi olla jatkossa yksi kilpailutekijä. Siksi haluamme mahdollistaa hiilijalanjälkilaskentaan perehtymisen jokaiselle teolliselle Pk-yritykselle alueellamme.

Suomalaisvalmistajan tehokkain keino vaikuttaa päästökertymään, ovat useimmiten itse tuotteet, joten tuotesuunnittelun ja sen ympäristöosaamisen rooli kasvaa tarkemman päästöseurannan myötä. Myös suunnittelutoimistojen on siis kasvumahdollisuuksien kannalta tärkeää tutustua hiilijalanjälkilaskentaan.

 

Lisää YTYÄ ja kestävää kilpailukykyä Etelä-Pohjanmaan teollisuuteen ja sen tekijöille. Klikkaa logoa ja siirry verkkosivulle lukemaan lisää:

Ytyä teollisuuteen logoteksti

LinkedIn linkki
Siirry LinkeIn
facebooklogo
Siirry FB