Onko tuotteesi huomioitu? Hiilijalanjälkilaskuri E-P:lle rakenteilla - SeAMK Projektit

Onko tuotteesi huomioitu? Hiilijalanjälkilaskuri E-P:lle rakenteilla

#

Euroopan unioni, Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. SeAMK Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki University of Applied Sciences.Kuvassa tekstilogo "Ytyä teollisuuteen" ja nouseva nuolikäyrä

 

SeAMk rakentaa nyt hiilijalanjälkilaskuria E-P:n teollisuusyritysten tuotteille

– Onhan yrityksesi jo mukana? Vielä ehdit

 

Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Ytyä teollisuuteen -hankkeessa räätälöidään parhaillaan E-P:n Pk-teollisuuden omaa maksutonta laskuria tuotteen hiilijalanjäljen arvioimiseen. Tuotteen hiilijalanjälkilaskuri tehdään yhteistyössä paikallisen Ilmastoapu Oy:n kanssa.

Se, miten hyvin laskuri sopii jatkossa edustamasi yrityksen tarpeisiin, riippuu siitä, miten hyvin pystymme huomioimaan yrityksenne toiminnan sitä rakennettaessa. Ilmoita itsesi ja edustamasi yritys mukaan hiilijalanjälkikoulutukseen, niin pääset vastaamaan hiilijalanjälkilaskuriin liittyvään kyselyyn.

 

Opastamme laskurin käyttöön

Ilmoittaudu maksuttomaan koulutukseen: Ilmoittautuminen

Laskuri valmistuu alkusyksystä, jonka jälkeen opastamme kiinnostuneita sen käyttöön työpajasarjassa aikavälillä 6.9.2022-1.11.2022. Koulutus starttaa etätilaisuutena 6.9.2022 klo 9.00-11.00. Lisätietoa koulutuskokonaisuudesta: https://projektit.seamk.fi/event/hiilijalanjalkilaskenta-pk-teollisuudessa-koulutus/

Hiilijalanjälkilaskennan työpajasarja koostuu kahdesta esitieto-osiosta, varsinaisesta laskennasta sekä laskentaklinikoista. Hiilijalanjälkilaskentaa tehdään sekä yritykselle että tuotteelle, joista voi osallistua joko vain toiseen tai molempiin. Maksuton koulutuskokonaisuus on suunnattu E-P:n teollisuuden parissa toimiville yrityksille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki alueen Pk-yritykset. Tuotteen hiilijalanjälkilaskentaosuus palvelee erityisesti suunnittelua ja valmistavaa teollisuutta. Yrityksen hiilijalanjälkilaskenta sopii laajemmin kaikille eteläpohjalaisyrityksille. Kyseessä on SeAMKin kertaluonteinen kokonaisuus osana hankkeita Ytyä teollisuuteen ja CircEPOs -kiertotalouden osaamisalusta. 

Suomalaisvalmistajalle tuote on usein tehokkain keino vaikuttaa

Maksuttomia, suomenkielisiä tuotteen hiilijalanjälkilaskureita on haastava löytää laskureiden sekalmelskassa. Siksi lähdimme kehittämään omaa, juuri E-P:n PK-teollisuudelle soveltuvaa helppokäyttöistä laskuria, josta on helppo lähteä liikkeelle. Esitieto-osioissa käydään läpi tulevaisuuden näkymiä päästökertymien raportointiin liittyen. Tarkastelemme tätä eri tahojen, kuten Motivan ja Teknologiateollisuuden sekä erilaisten sidosryhmien näkökulmasta.

Olemme haastatelleet isompia konserniyrityksiä, jonka pohjalta pyrimme välittämään tietoa Pk-yrityksiin siitä, millaisia odotuksia suuret yritykset näkevät vihreän siirtymän osalta valuvan alihankintaketjuun. Eräänä selkeänä seikkana haastatteluissa nousee se, että isot yritykset raportoivat yhä tarkemmin päästökertymänsä. Tämä edellyttää sitä, että ketjun jokaisen lenkin on tunnettava omat materiaalivirtansa entistä paremmin ja niiden päästövaikutukset. Pk-yrityksen kyky raportoida tätä, voi olla yksi tekijä valittaessa alihankintatoimittajia jatkossa. Siksi haluamme mahdollistaa hiilijalanjälkilaskentaan perehtymisen jokaiselle teolliselle Pk-yritykselle alueellamme.

Suomalaisvalmistajan tehokkain keino vaikuttaa päästökertymään, ovat useimmiten itse tuotteet, joten tuotesuunnittelun rooli tulee varmasti kasvamaan tarkemman päästöseurannan myötä. Siksi myös suunnittelutoimistojen on hyvin tärkeää tutustua mm. hiilijalanjälkilaskentaan.

Lisää YTYÄ ja kestävää kilpailukykyä Etelä-Pohjanmaan teollisuuteen ja sen tekijöille. Klikkaa logoa ja siirry verkkosivulle lukemaan lisää:

Ytyä teollisuuteen logoteksti

LinkedIn linkki
Siirry LinkeIn
facebooklogo
Siirry FB