Ilmastokestävä elintarvikeketju - SeAMK Projektit

Ilmastokestävä elintarvikeketju

Hanketiedot

Hankeaika: 1.8.2024-31.12.2026

Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liitto (Euroopan aluekehitysrahasto) 80 % ja SeAMK 20 %

Budjetti: 269 398 €

Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy

Tarve

EU:ssa yrityksiltä kaivataan entistä läpinäkyvämpää ja todennetumpaa raportointia toiminnastaan. Näistä seuraa lopulta ainakin taloudellista ja toiminnallista painetta myös Etelä-Pohjanmaan pk-elintarvikeyrityksille, joiden toiminnalla on merkittävää vaikutusta elintarvikeketjuihin ja ruokaturvallisuuteen. Pk-yritysten pienemmät resurssit tekevät niistä alttiimpia toimivarojen puutteille, joten ulkopuoliselle avullekin on tarvetta. Ympäristöarviointi vaatii paljon osaamista ja asiantuntijuutta ja sitä helpottamaan Etelä-Pohjanmaan seudulla on aiemmin hanketyönä tuotettu IKE-hiilijalanjälkilaskuri. Jatkokehityksen tarvetta tälle laskurille vielä on mm. alustariippumattomuudessa, muiden vaikutusluokkien huomioimisessa, laskentamenetelmien rajausten laajennuksessa ja kehityksessä, rakenteessa, sovelluskehityskulman löytämisessä sekä tietokannan kehityksessä. Verkkolaskurilla mahdollistetaan suhteellisen itsenäinen ympäristöarviointi pk-yrityksillä. Näin he pystyvät paremmin vastaamaan tuleviin CSRD-raportointivaatimuksiin ja tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia tuoteketjuissaan.

Tavoitteet

Tavoite 1:

Päivittää IKE-hiilijalanjälkilaskuri verkkosovelluspohjaiseksi auttamaan pk-yrityksiä ympäristövaikutusten laskennassa. Uusi laskentamenetelmä on laajempi yritysten tuotteiden ympäristövaikutusarviointia varten. Laskentamenetelmän rajauksissa huomioituna on alkutuotanto, teollisuus, kauppa ja kuluttajat.

Tavoite 2:

Verkkosovelluksen ja ohjeiden kehittäminen saadun palautteen, yrityspilotointien ja laskentamenetelmän suunnittelutyön avulla. Hankkeen aikana ja sen päätyttyä yritykset voivat jakaa osaamistaan omissa verkostoissaan.

Tavoite 3:

Hankkeen aikana järjestetään kolme työpajaa/hackathonia, joissa pk-yritysten kanssa kartoitetaan, kehitetään ja kokeillaan laskuria. Tapahtumiin aktivoidaan myös muita ympäristövaikutusarviointilaskennasta kiinnostuneita.

Tavoite 4:

Kehitetään laskuri, materiaaleja ja työkaluja elintarvikealan yritysten energiatehokkuuden kehitystarpeisiin ja hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti.

Kohderyhmät

Varsinaiset kohderyhmät

  • Etelä-Pohjanmaan elintarvikesektorin pk-yritykset
  • Etelä-Pohjanmaan TKI-toimijat
  • Etelä-Pohjanmaan korkeakoulut, koulutustoimijat, tutkimuslaitokset ja kunnat

Välilliset kohderyhmät

  • Korkeakouluopiskelijat
  • Etelä-Pohjanmaan kunnat
  • Ensimmäisen asteen jalostus
  • Maatalous
  • Yritykset valtakunnallisesti

Toimenpiteet

TP1: Tiedonhankinta ja materiaalien laadinta

TP2: Verkkosovelluspohjaisen ympäristövaikutusten laskentamenetelmän kehitystyö

TP3: Viestintä ja työpajat elintarvikealan toimijoille ja julkaisut

TP4: Pilotoinnit pk-yrityksissä

TP5: Hankkeen organisointi ja hallinnointi

Odotetut tulokset

  • Yritykset yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa
  • Yhteiskehittämistä tukevat alustat ja verkostot
  • Yhteiskehittämiseen osallistuvat yritykset
  • Päästövähennyksiä edistävät uudet ratkaisut
  • Päästövähennyksiä, energiatehokkuutta tai uusiutuvaa energiaa edistävät demonstraatiot

Lisätietoja hankkeesta

Henkilökuva.

Hannelin, Eetu

Projektipäällikkö

sähköposti

Eetu.Hannelin(a)seamk.fi

puhelin

+358406807670

Henkilökuva.

Manninen, Valtteri

Projektipäällikkö

sähköposti

Valtteri.Manninen(a)seamk.fi

puhelin

+358408304006