Ilmastokestävä elintarvikeketju
Hanketiedot
Hankeaika: 1.8.2024-31.12.2026
Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liitto (Euroopan aluekehitysrahasto) 80 % ja SeAMK 20 %
Budjetti: 269 398 €
Toteuttaja: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Tarve
EU:ssa yrityksiltä kaivataan entistä läpinäkyvämpää ja todennetumpaa raportointia toiminnastaan. Näistä seuraa lopulta ainakin taloudellista ja toiminnallista painetta myös Etelä-Pohjanmaan pk-elintarvikeyrityksille, joiden toiminnalla on merkittävää vaikutusta elintarvikeketjuihin ja ruokaturvallisuuteen. Pk-yritysten pienemmät resurssit tekevät niistä alttiimpia toimivarojen puutteille, joten ulkopuoliselle avullekin on tarvetta. Ympäristöarviointi vaatii paljon osaamista ja asiantuntijuutta ja sitä helpottamaan Etelä-Pohjanmaan seudulla on aiemmin hanketyönä tuotettu IKE-hiilijalanjälkilaskuri. Jatkokehityksen tarvetta tälle laskurille vielä on mm. alustariippumattomuudessa, muiden vaikutusluokkien huomioimisessa, laskentamenetelmien rajausten laajennuksessa ja kehityksessä, rakenteessa, sovelluskehityskulman löytämisessä sekä tietokannan kehityksessä. Verkkolaskurilla mahdollistetaan suhteellisen itsenäinen ympäristöarviointi pk-yrityksillä. Näin he pystyvät paremmin vastaamaan tuleviin CSRD-raportointivaatimuksiin ja tunnistamaan mahdollisia ongelmakohtia tuoteketjuissaan.
Tavoitteet
Tavoite 1:
Päivittää IKE-hiilijalanjälkilaskuri verkkosovelluspohjaiseksi auttamaan pk-yrityksiä ympäristövaikutusten laskennassa. Uusi laskentamenetelmä on laajempi yritysten tuotteiden ympäristövaikutusarviointia varten. Laskentamenetelmän rajauksissa huomioituna on alkutuotanto, teollisuus, kauppa ja kuluttajat.
Tavoite 2:
Verkkosovelluksen ja ohjeiden kehittäminen saadun palautteen, yrityspilotointien ja laskentamenetelmän suunnittelutyön avulla. Hankkeen aikana ja sen päätyttyä yritykset voivat jakaa osaamistaan omissa verkostoissaan.
Tavoite 3:
Hankkeen aikana järjestetään kolme työpajaa/hackathonia, joissa pk-yritysten kanssa kartoitetaan, kehitetään ja kokeillaan laskuria. Tapahtumiin aktivoidaan myös muita ympäristövaikutusarviointilaskennasta kiinnostuneita.
Tavoite 4:
Kehitetään laskuri, materiaaleja ja työkaluja elintarvikealan yritysten energiatehokkuuden kehitystarpeisiin ja hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti.
Kohderyhmät
Varsinaiset kohderyhmät
- Etelä-Pohjanmaan elintarvikesektorin pk-yritykset
- Etelä-Pohjanmaan TKI-toimijat
- Etelä-Pohjanmaan korkeakoulut, koulutustoimijat, tutkimuslaitokset ja kunnat
Välilliset kohderyhmät
- Korkeakouluopiskelijat
- Etelä-Pohjanmaan kunnat
- Ensimmäisen asteen jalostus
- Maatalous
- Yritykset valtakunnallisesti
Toimenpiteet
TP1: Tiedonhankinta ja materiaalien laadinta
TP2: Verkkosovelluspohjaisen ympäristövaikutusten laskentamenetelmän kehitystyö
TP3: Viestintä ja työpajat elintarvikealan toimijoille ja julkaisut
TP4: Pilotoinnit pk-yrityksissä
TP5: Hankkeen organisointi ja hallinnointi
Odotetut tulokset
- Yritykset yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa
- Yhteiskehittämistä tukevat alustat ja verkostot
- Yhteiskehittämiseen osallistuvat yritykset
- Päästövähennyksiä edistävät uudet ratkaisut
- Päästövähennyksiä, energiatehokkuutta tai uusiutuvaa energiaa edistävät demonstraatiot