Kasvipohjaisia eristemateriaaleja ja -levyjä valmistetaan useissa maissa

Kasvipohjaisia eristemateriaaleja ja -levyjä valmistetaan useissa maissa

Blogi:
Thermo Hanf -eriste yhdistää hamppua ja pellavaa. Kuva: Thermo Hanf

Luonnonmukaisten eristemateriaalien tarjonta monipuolistuu

Luonnonmukaisia puhalluseristeitä valmistetaan teollisesti kutterinlastusta, oljesta ja hampusta. Ne toimivat lämmöneristyksen lisäksi äänieristeenä, ja ne pystyvät tasapainottamaan huonetilan lämpötilan vaihteluita paremmin kuin kevyemmät eristeet. Myynnissä olevat kasvikuitueristelevyt koostuvat pääosin hampun ja pellavan kuidusta, mutta mukana voi olla myös kahvi- ja kaakaosäkeistä saatavaa juuttia ja kierrätystekstiileistä saatavaa puuvillaa. Pohjoismaisena erikoisuutena Konto Oy valmistaa pintaturpeesta akustiikkatuotteina käytettäviä huopa- ja levytuotteita.

Pohjois-Amerikassa valmistetaan suuressa mittakaavassa puukuitueristeitä

Pohjois-Amerikan Mainessa toimiva TimberHP valmistaa metsänhoidossa muodostuvasta jäännöspuuhakkeesta ja hirsitaloteollisuudesta jäävistä lastuista erilaisia puupohjaisia eristemateriaaleja. TimberFill-eriste on puhallettava eriste, joka on tarkoitettu ylä- ja alapohjiin, seiniin ja kattoihin. Yrityksen mukaan TimberFill puukuitueriste on uusiutuva, suorituskykyinen ja kestävä rakennustuote, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä hiilen varastointikyvyn ansiosta sekä vähentää rakennetun ympäristön energiahävikkiä. Koska pääraaka-aineet hankitaan omalta alueelta, yritys alentaa hiilikuormaa toiminta-alueellansa. Yritys kertoo käyttävänsä ympäristöystävällisiä valmistustekniikoita ja ainesosia, ja varmistaa siten, että kaikki tuotteet ovat turvallisia sekä käyttäjille että koko planeetalle.

EcoCocon valmistaa olkielementtejä

Slovakiassa pääkonttoriaan pitävä EcoCocon valmistaa elementtejä oljista. Yrityksen mukaan heidän innovatiivinen seinäjärjestelmänsä uudistaa rakentamista hyödyntämällä luonnollisia materiaaleja parhaalla mahdollisella tavalla varmistaen samalla terveellisen, miellyttävän ja energiatehokkaan asumisen.

Olkielementti valmistetaan asentamalla puiseen runkoon vehnän tai kauran olkia haluttuun tiheyteen. Olkipinnat leikataan tasaisiksi ja niiden päälle kiinnitetään suojakalvo. Kyljet tai päädyt voidaan sulkea vanerilla tai liimapuulla. Vesihöyryn läpäisevällä ilmatiiviillä kalvolla voidaan sadesuojata myös elementin sisäpinta asennuksen aikana.

Elementeistä voidaan rakentaa lämmöneristäviä ja kantavia ulkoseiniä kuuteen kerrokseen asti ja niitä voidaan käyttää myös vanhojen rakennusten lisäeristämiseen tai esim. massiivipuuelementtien eristekerroksena. Hyvän lämmöneristävyytensä takia elementit soveltuvat varsinkin passiivitalorakentamiseen ja rakenteella voidaan rapattuna saavuttaa jopa kahden tunnin paloaika.

Thermo Hanf valmistaa eristemateriaaleja hampusta

Nördlingenissä Saksassa toimiva Thermo Hanf tuottaa eristemateriaaleja hampusta. Tuotteita myydään laajasti Euroopassa ja myös Suomessa. Yrityksen mukaan hamppu kasvatetaan ilman torjunta-aineita, se vaatii vain vähän vettä ja sitoo ilmakehän CO2:a pitkäksi aikaa. Hamppueriste on kestävä ja tehokas.

Yrityksen valmistamassa THERMO HEMP® COMBI JUTE eristelevyssä käytetään uusiutuvia raaka-aineita, jotka koostuvat pääosin hampun ja pellavan kuidusta, mutta mukana on myös kahvi- ja kaakaosäkeistä saatavaa juuttia ja kierrätystekstiileistä saatavaa puuvillaa. Stabiloivat tukikuidut valmistetaan kierrätetystä PET muovista. Levyjen ja villojen valmistukseen käytetään kasvien lyhyitä kuituja, joita tekstiiliteollisuus ei hyödynnä. Eriste käsitellään palon- ja homeenestoaineilla. Näin saatu eriste pakataan rulliksi tai puolijäykiksi levyiksi.

THERMO HEMP® COMBI JUTE on moneen mukautuva rakennusmateriaali, joka ylittää eurooppalaiset rakentamisen standardit. Kasvipohjaisten eristeiden tiheydet ja lämmönjohtavuudet ovat mineraalivillan luokkaa.

Virolainen UKU käyttää järviruokoa ruokolevyjen ja –mattojen valmistukseen

Ruokolevyä ja – mattoa käytetään ensisijaisesti rappausalustoina seinissä ja alakatoissa. Ruokolevy materiaalina on ympäristöystävällinen ja sitä on käytetty rakentamisessa vuosisatoja. Ruo’olla on korkea silikaattipitoisuus ja siksi se ei ime vettä, turpoa, kutistu, tai lahoa herkästi. Levyt valmistetaan useista galvanoidulla rautalangalla sidotuista ruokokerroksista, ja ne kiinnitetään puurakenteeseen galvanoiduilla nauloilla tai hakasilla.

Ruokolevyjä ja -mattoja varten käytettävä ruoko leikataan talvella, kun lehdet ovat varisseet ja korsi on muuttunut kovaksi ja kellertäväksi. Sadonkorjuun jälkeen korret puhdistetaan ja ruo’ot varastoidaan kuivassa tilassa. Tuotteita voidaan leikata puutyökaluilla pituussuuntaan ja leveyssuunnassa katkotaan sidoslangat halutusta kohdasta, jonka jälkeen sidoslangat kierretään taas kiinni.

Erilaisista kasvipohjaisista materiaaleista valmistetaan myös puristelevyjä

Hampusta ja oljesta valmistetaan myös korsipuristelevyjä. Mukana voi olla myös muista yksivuotisista kasveista sekä puusta saatavia kuituja. Sideaineena levyissä käytetään mm. formaldehydivapaata PMDI-hartsia, kierrätyspolyesteriä tai kalkkipohjaista sideainetta. Levyjen puristamisessa käytetään lämpöä, minkä jälkeen levyt leikataan mittaansa ja kuivataan.

Korsipuristelevyjen pääasiallinen käyttökohde on muurattujen ulkoseinien lisälämmöneristys ja rappausalusta. Vesihöyryä hyvin läpäisevänä ne soveltuvat hyvin kalkkirappauksen alustaksi ja tarjoavat mineraalivillaa paremman iskun kestävyyden. Levyjä käytetään myös sisäpinnan savirappauksen alustana ja lisälämmöneristeenä. Korsipuristelevyistä valmistetaan myös tiheitä versioita, jotka soveltuvat kaluste- ja sisustuselementtien valmistukseen, pakkauksiin sekä sisäovien täytteeksi.

Suomalainen Konto Oy valmistaa pintaturpeesta pääasiallisesti akustiikkatuotteina käytettäviä huopa- ja levytuotteita. Yrityksen mukaan tuotteissa yhdistyvät homehtumattomuus, käsiteltävyys, terveellisyys, kierrätettävyys, varastoitavuus ja pitkäikäisyys. Pintaturvetuotteiden testitulokset osoittavat niiden olevan kilpailukykyisiä, verrattuna markkinoilla oleviin tuotteisiin. Suuri ero useisiin kilpaileviin tuotteisiin on ekologisuus.

Lähteet:

Architect Magazine (2023). Next Generation Wood Fiber Insulation Solves Built Environment’s Embodied Carbon Concerns https://www.architectmagazine.com/technology/products/next-generation-wood-fiber-insulation-solves-built-environments-embodied-carbon-concerns

EcoCocon (2023): https://ecococon.eu/fi/ Luettu 27.11.2023

Konto (2023): https://www.konto.fi/ Luettu 30.11.2023

Thermo Hanf (2023): https://www.thermo-hanf.de/en/ Luettu 27.11.2023

TimberHP (2023): https://www.timberhp.com/products. Luettu 24.11.2023

UKU (2023): https://uku.eu/ Luettu 27.11.2023

Westermarck, M ja Vinha, J. (2023). Esiselvitys luonnonmukaisista rakennustuotteista ja niiden käyttöpotentiaalista. Tampereen yliopisto, erillisteokset ja sarjajulkaisut. 70 s. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2835-1