Suomessa valmistetaan kaupallisesti perinteistä kutterinlastueristettä

Suomessa valmistetaan kaupallisesti perinteistä kutterinlastueristettä

Blogi:
Kutterieriste asennettuna talon lattiaan
Ehta kutterieriste asennettuna uudiskohteeseen. Kuva: Ehta-eriste

Vanhassa vara parempi – puupohjaiset eristeet tekevät paluuta

Kutterinlastun ja sahanpurun käytöstä eristeenä on vuosisadan perinteet. Rakennukset eristettiin puupohjaisilla eristeillä ennen lasi- ja mineraalivillan tuloa teolliseen valmistukseen ja myyntiin. Nyt perinteiset eristeet tekevät paluuta. Kutterinlastueristettä on jo alettu valmistaa kaupallisesti. Myös olkia, sammalia ja turvetta käytettiin aiemmin eristeenä. Rahkasammalen ja turpeen soveltumisesta nykyiseen rakentamiseen on tehty viime vuosina tutkimuksia, joissa on todettu, että ne ovat sekä ympäristöystävällisiä että kilpailukyisiä eristeitä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että perinteiset eristeet ovat oletettua parempia. Kun vertailtiin laboratoriossa tiettyjen EU-standardien mukaan tehtyjä mittaustuloksia, osoittautuivat perinteiset eristeet lämmönjohtavuudeltaan oletettua paremmiksi ja oikeastaan hyvin kilpailukykyisiksi kaupallisten eristeiden rinnalla. Perinteiset eristeet jalostetussa muodossa tukevat myös rakentamisen ilmastotavoitteita.

Kutterinlastu uuteen arvoon eristyskäytössä

Suomalainen Ehta-talot on kehittänyt kutterinlastusta teollisesti valmistettavan luonnonmukaisen eristeen, joka perustuu perinteiseen kutterinlastueristeeseen. Eristeestä on saatavilla standardoitu tuote, jolla on mineraalivillan tasoinen lämmöneristysarvo 0,042 W/mK. Perinteiselle eristeelle aiemmin arvioitu lambda-arvo on noin 0,07-0,12 riippuen lastun koosta. EHTA-eristeeseen on sitoutunut enemmän hiilidioksidia kuin sen valmistamiseen on sitä kulunut. Raaka-aine on kotimaista kuusipuuta.

EHTA-eriste on ekologinen ja täysin kemikaaliton, ja sen koostumus on optimoitu parhaaseen mahdolliseen eristyskykyyn. Se on myös täysin pölytön, toisin kuin höyläämöiltä saatava kutterinlastu. Valmistajan mukaan eristeen hiilijalanjälki on -1,6 kg/kg eli se on ilmastonmuutosta hillitsevä hiilinielu, joka toimii käytön aikana hiilivarastona.

EHTA-eriste sitoo ja vapauttaa kosteutta taaten turvallisen rakenteen. Se sopii niin uudisrakentamiseen, kuin myös remonttikohteisiin, ja käytettäväksi kaikissa rakenteissa: yläpohja, alapohja, välipohja, väliseinä ja ulkoseinä P3-paloluokan rakennuksissa sekä korkeintaan kaksikerroksisissa P2-paloluokan rakennuksissa.

EHTA-eriste on materiaalina 100 % kuusipuuta eli palavaa materiaalia. Palotilanteessa suositeltuun tiiveyteen asennettuna EHTA-eriste hiiltyy pinnalta massiivipuun tapaisesti. Hiiltyminen tapahtuu kuitenkin massiivipuuta hitaammin, johtuen alussa tulevasta korkeammasta hiilipatsaasta. EHTA-eristeen hiiltymisnopeus on noin 0,5 mm/min, kun taas massiivipuulla nopeus on 0,8 mm/min.

Ehta-eristelastut muodostavat itsestään kantavaan ”ristikkorakenteen”, toisin kuin suora sahanpuru. Pudotuskoetestin perusteella on arvioitu pitkän ajan painumaennusteeksi 80 kg/m3 asennettuna 2 %.

Kutterinlastueriste uudessa hirsitalossa

Kutterinlastueristettä on asennettu yrityksen kotisivujen mukaan yli 200 kohteeseen. Yksi on Inkooseen rakennettu kompakti hirsitalo, joka on rakennettu niin luonnonmukaisista materiaaleista kuin mahdollista. Taloon haettiin muovittomia, myrkyttömiä ja lisäaineettomia ratkaisuja sekä myös kierrätettäviä materiaaleja. Perhe halusi taloon hengittävän massiivipuurakenteen, joten he päätyivät hirteen ja tuulettuvaan alapohjaan ja vinttiin.

Rakennushankkeen taustalla oli sisäilmaongelmat perheen edellisissä asunnoissa. He halusivat varmistaa, että talo on terveellinen, ja että siinä voi samalla asua ekologisesti. Perhe valitsi eristeeksi suomalaisen ja heidän tietonsa mukaan markkinoiden ainoan täysin kemikaalittoman EHTA-täyspuueristeen. Se on tehty kuusen kutterilastusta, eikä sisällä mitään muuta. Näin se on myös hengittävä, kuten perheen uuden kodin muutkin rakenteet. Siksi se tuntui luontevalta valinnalta mahdollisimman terveelliseksi suunniteltuun kotiin. Taloon tuli EHTA-eristettä ylä- ja alapohjaan sekä kolmen kevytrakenteisen väliseinän sisään.

 

Lähteet:

Talomestari (2019): https://www.lehtiluukku.fi/lue/talomestari/06-2019/228363.html

Ehtatalot (2023): https://www.ehtatalot.fi/ luettu 10.11.2023

Yle (2021) Perinteiset eristeet tekevät paluuta: kutterinlastu, rahkasammal ja turve ovat ympäristöystävällisiä sekä kilpailukyisiä. https://yle.fi/a/3-11783294